Πως η βιταμίνη C χτυπάει τον καρκίνο
Μια νέα αμερικανική μελέτη που έγινε σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο από τον Lewis Cantley, και τους συνεργάτες του στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Weill Cornell της Νέας Υόρκη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science έδειξε ότι η βιταμίνη C μπορεί να εξοντώσει τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές τέσταραν την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C (που ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ) σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου που έφεραν μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS και BRAF (σε ποντίκια που είχαν γαστρεντερικούς όγκους με αυτές τις μεταλλάξεις και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων).
Και στις δύο περιπτώσεις, η βιταμίνη C, χορηγούμενη σε μεγάλη δοσολογία αποδείχθηκε αποτελεσματική. Στα ποντίκια η χορήγηση 4 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους για 5-7 εβδομάδες (ποσότητα ισοδύναμη με την κατανάλωση 300 πορτοκαλιών την ημέρα) ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων οι οποίοι έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι.