Αμερικανοί ερευνητές πήραν δεκάδες δείγματα από τις κουζίνες 20 σπιτιών του Ντιτρόιτ και του Ανν Άρμπορ, στο Μίσιγκαν, ρωτώντας τους ενοίκους τους να τους πουν ποια επιφάνεια μέσα στην κουζίνα τους πίστευαν ότι είναι αυτή που μαζεύει τα περισσότερα μικρόβια και ότι θα έπρεπε να την καθαρίζουν τακτικά.

Οι εθελοντές δήλωσαν πως τα κουμπιά του φούρνου μικροκυμάτων πρέπει να είναι τα πιο βρώμικα απ’ όλα. Έκαναν λάθος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολύ μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο είχαν οι έξοδοι για νερό και για παγάκια των ψυγείων, τα λάστιχα στις βάσεις των μπλέντερ που εμποδίζουν την διαρροή του περιεχομένου που αναδεύεται, τα συρτάρια για κρέας και φρούτα/λαχανικά των ψυγείων.

Ειδικότερα, οι έξοδοι νερού και πάγου στα ψυγεία σε αρκετές περιπτώσεις είχαν μούχλα, που αναπτύχθηκε εξαιτίας τωνμονίμως υγρών συνθηκών. Τα συρτάρια φρούτων/λαχανικών των ψυγείων διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένα με σαλμονέλακαι λιστέρια, ενώ τα λάστιχα των μπλέντερ συχνά είχαν μούχλα, σαλμονέλα και e.coli.

Υψηλό μικροβιακό φορτίο είχαν επίσης οι θήκες για τα μαχαίρια, τα ανοιχτήρια για κονσέρβες και οι σπάτουλες από εύκαμπτα υλικά.