Οι ντομάτες προκαλούν κακοσμία του σώματος
Οπως λέει ο ερευνητής Τσαρλς Στιούαρτ, «γνωρίζαμε ότι ορισμένα βακτήρια μετατρέπουν τον ιδρώτα της μασχάλης σε οσμές διασπώντας τις πρωτεΐνες του. Ορισμένα άτομα είναι τυχερά επειδή δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες ιδρώτα. Αυτό συμβαίνει συχνά στην Απω Ανατολή, ιδίως στην Κορέα. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση ιδρώνουν αρκετά στις μασχάλες τους και μυρίζουν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δυσοσμία του ιδρώτα οφείλεται και στη διατροφή ενώ μεταξύ των «ενόχων» είναι οι ντομάτες.
Η ανακάλυψη του Στιούαρτ σχετικά με τις ντομάτες ήλθε στο φως μετά τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2007. Τότε οι συνάδελφοί του άνοιγαν συνεχώς τα παράθυρα όταν εκείνος βρισκόταν στον χώρο. Ο ίδιος γνώριζε το λόγο. ‘Ηταν η άσχημη μυρωδιά του σώματός του. Ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παρά τα σαπούνια και αποσμητικά που χρησιμοποιούσε. Τότε παρατήρησε ότι το κοτσάνι της ντομάτας μύριζε σαν τον ιδρώτα του. Ψάχνοντας, ανακάλυψε ότι στο κοτσάνι της ντομάτας υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει τερπένια, ουσίες που χαρίζουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση τους (π.χ. στα πορτοκάλια). Ο Στιούαρτ αποφάσισε να σταματήσει να καταναλώνει ντομάτες και μέσα σε μικρό διάστημα είδε το πρόβλημά του να εξαφανίζεται.
Το 2013, κάνοντας πειράματα με το εαυτό του, ο Στιούρτ προσέθεσε ξανά ντομάτες και άλλες τροφές πλούσιες σε τερπένια στη διατροφή του. Σε ένα από τα πειράματά του έφαγε 4 μεγάλες ντομάτες και είδε ότι η κακοσμία του ιδρώτα της μασχάλης του επανήληθε. Η άσχημη μυρωδιά διήρκεσε 7 ημέρες.