Τα φρούτα του καλοκαιριού, εκτός ότι είναι δροσερά και γευστικά, είναι και γεμάτα οφέλη. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσετε ή να προλάβετε πολλές χρόνιες παθήσεις, να διατηρείτε πάντα ένα υγιές βάρος και φυσικά να απολαμβάνετε μια καλύτερη ζωή για περισσότερα χρόνια.

Παρ' ολ' αυτά, μόνο το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως καταφέρνει να τρώει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Και όταν πρόκειται για τα φρούτα, μόνο δύο στους δέκα καταφέρνει να φάει δύο μερίδες ημερησίως.

Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία εκείνων που δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά με τα φρούτα, σας παρουσιάζουμε, με την βοήθεια της διαιτολόγου- διατροφολόγου,Κλεοπάτρας Αρέστη, ένα ένα τα καλοκαιρινά φρούτα, αλλά και τι αυτά προσφέρουν στον οργανισμό.

Καρπούζι: 1 μερίδα= 1 φέτα (380 γρ)
Το καρπούζι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α (β-καροτένιο), λυκοπένιο, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β1 και καλή πηγή καλίου και μαγνησίου. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, το καρπούζι έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (β-καροτίνη) και λυκοπένιο, προστατεύοντας καθοριστικά τον οργανισμό από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Τα καρπούζια έχουν επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση διώχνοντας από τον οργανισμό επιβλαβείς τοξίνες και άλατα. Το καρπούζι περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα κιτρουλίνης, που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό. Ωστόσο η περισσότερη κιτρουλίνη, περίπου 60%, βρίσκεται στη φλούδα παρά στη σάρκα αλλά αυτό ποικίλλει.

Κεράσια: 1 μερίδα = 12 μεγάλα (85 γρ)
Τα κεράσια διαθέτουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και στην πρόληψη και θεραπεία πολλών νοσημάτων. Πληθώρα μελετών έχουν αποδείξει το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία. Η κύρια περιεκτικότητα τους είναι κυρίως αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, βοηθούν στην πέψη, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθούν στην απώλεια βάρους και ανακουφίζουν τον πόνο.

Ακτινίδιο: 1 μερίδα = 2 μικρά
Το ακτινίδιο διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αλλά επειδή η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη είναι σημαντικό να καταναλωθεί γρήγορα μετά την κοπή του. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Το ακτινίδιο αποτελεί μια σπουδαία, φυσική πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.
Στα ακτινίδια υπάρχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και λουτεΐνη που είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει την όραση. Άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ακτινίδια, είναι οι φυτικές ίνες, τα ω3 και ω6 λιπαρά και πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η ύπαρξη μεγάλου πλήθους βιταμινών κάνει το ακτινίδιο ένα εξαιρετικό, φυσικό όπλο στην άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα, ενώ οι φυτικές ίνες υποβοηθούν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Πεπόνι: 1 μερίδα = ¾ φλιτζανιού (280 γρ)
Το πεπόνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ικανοποιεί την πείνα και τη δίψα χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες του και χωρίς να δημιουργεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Είναι μια φυσική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς κρύβει μέσα του βιταμίνη C και β-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα άλλα και προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Ακόμη, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πεπόνι περιέχει επίσης χρήσιμα μέταλλα, όπως είναι το κάλιο και το μαγγάνιο. 
Το κάλιο, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει διουρητική δράση και μπορεί να παρεμποδίσει την κακή χοληστερόλη (LDL) να υποστεί χημικές μεταβολές που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό.
Τα πεπόνια έχουν ένα αντιπηκτικό χημικό, την αδενοσίνη, που υπάρχει επίσης στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Η ουσία αυτή βοηθά στην αραίωση του αίματος, ελαττώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ροδάκινο: 1 μερίδα = 1 μέτριο (110 γρ)
Ο καλύτερος τρόπος βέβαια να το καταναλώσετε είναι σκέτο ως φρούτο, προκειμένου να λάβετε όλες τις φυτικές του ίνες και να ευεργετήσετε το πεπτικό σας ή ακόμη και να προστατευτείτε από γαστρεντερικές διαταραχές. Περιέχει αρκετή βιταμίνη Ε, όπως και βιταμίνη C τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας, ενώ είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα, ενυδατώνοντας τον οργανισμό με τα αντιοξειδωτικά του.

Σύκο: 1 μερίδα = 2 μέτρια (140 γρ)
Το κλίμα της Μεσογείου είναι το κατάλληλο για την ανάπτυξη των σύκων, διαφόρων ποικιλιών. Τα σύκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ περιέχουν επίσης κάλιο, ασβέστιο, β-καροτένη και βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν και καλή αναλογία σιδήρου. Συνεπώς, αποτελούν καλή λύση για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, δυναμώνουν τα οστά με την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού. Σύμφωνα με έρευνα, επίσης, τα σύκα και άλλα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση.

Σταφύλι: 1 μερίδα = 17 μικρά (85 γρ)
Κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες και μας δίνει το πολύ αγαπητό σε όλους μας κρασί, το οποίο γνωρίζουμε όλοι πόσο ευεργετικό είναι για την υγεία και την καρδιά μας. Ο λόγος που το καθιστά τόσο ωφέλιμο είναι τα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία αφθονούν στο κόκκινο σταφύλι και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν το δέρμα, κάνουν καλό στους πνεύμονες και προστατεύουν την καρδιά. Ακόμη, το σταφύλι είναι διουρητικό βοηθώντας στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας και περιέχει βιταμίνη C, A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο, ενώ θεωρείται και ένα πολύ καλό φάρμακο κατά της δυσπεψίας. 

ΠΗΓΗ: www.huffingtonpost.gr