Λαχταριστό ριζότο με γλυκοκολοκύθα
<p>Με καπνιστή παντσέτα και λευκό κρασί</p>
Υλικά
300 γρ. ρύζι για ριζότο
500 γρ. γλυκοκολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον για το τέλος
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
200 γρ. καπνιστή παντσέτα ή μπέικον, σε μικρούς κύβους
1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών ή γρήγορο «τσάι» μυρωδικών*, ζεστά
150 ml λευκό, ξηρό κρασί
100 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στη 1 κουταλιά λάδι το κρεμμύδι, την παντσέτα και την κολοκύθα, για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και η κολοκύθα, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκοι του. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σιγά-σιγά με μια κουτάλα.
Ανακατεύουμε διαρκώς και μόλις απορροφάται κάθε δόση, προσθέτουμε την επόμενη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Η σταδιακή προσθήκη ζωμού και το συνεχές ανακάτεμα θα εξασφαλίσουν ένα ριζότο σωστά χυλωμένο, όμως με τους κόκους του ρυζιού να «κρατάνε» απολαυστικά στο δόντι. Η διαδικασία από την αρχή του μαγειρέματος θα πάρει περί τα 20-25 λεπτά.
Δεν μας πειράζει αν στο τέλος η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά, σχεδόν λιώσει - αυτό επιτείνει τρόπον τινά το χυλωμένο αποτέλεσμα. Στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε τα 40 ml ελαιόλαδο και την παρμεζάνα. Σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.