Η επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αυξημένη στις μέρες μας γι' αυτό και πέρα από τη χρήση του αντιηλιακού θα πρέπει να αυξήσουμε και την ικανότητα του δέρματος να μπορεί να προστατευτεί.

Ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι μέσα από μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για προβλήματα όπως η πρόωρη γήρανση...

Αυτές είναι οι τροφές που μας προστατεύουν:

Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, αλλά ειδικά στα οστρακοειδή και τα λιπαρά ψάρια, έχουν απίστευτες αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, όπως στη ζημιά που προκαλείται από τον ήλιο. 

Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά

Το λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία και καροτονοειδές (δηλαδή αντιοξειδωτικό) που βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα και ροζ τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από ερεθισμούς που οφείλονται σε υπεριώδεις ακτίνες όπως το ερύθημα. Το λυκοπένιο βοηθά στο να απαλλαγεί το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο είδος καροτενοειδούς που έχει βρεθεί στα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, έχει συνδεθεί με τη μείωση της επίδρασης των ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ οι φλαβονόλες που βρίσκονται στα πορτοκαλί και ροζ εσπεριδοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, είναι γεμάτα με τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν σουλφοραφάνη, η οποία συνδέεται με την αύξηση της προστασίας του δέρματος απέναντι στον καρκίνο.

Πράσινα βότανα και λαχανικά

Φρέσκα βότανα, ειδικά ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το δέρμα.
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν με φυσικό τρόπο το δέρμα από τον ήλιο.