Η γύρη των λουλουδιών αποτελεί πλήρη θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, καθώς περιέχει όλο το φάσμα των πρωτεϊνών, τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και λίπη, και είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων εξηγεί:

"Οι μέλισσες, μαζεύουν την γύρη των ανθέων και την αποθηκεύουν στην κυψέλη, δίπλα στο γόνο για να τον τρέφουν, ενώ προσθέτουν και άλλες ουσίες που παράγουν οι ίδιες. Τη γύρη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού με την βοήθεια παγίδων μέσα από τις κυψέλες". 

Η κ. Γούναρη επισημαίνει πώς, παράλληλα με την υψηλή διατροφική και βιολογική αξία για τον άνθρωπο, είναι και προϊόν, "υψηλής προστιθέμενης αξίας" , ωστόσο η επίδρασή της διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. 

Επιπρόσθετα επιστημονικές εργασίες έχουν αποδείξει, ότι ιατρικά βοηθάει στον προστάτη σε άνδρες άνω των 45 ετών και χρησιμοποιείται με καλά αποτελέσματα, σε ανορεκτικά ή με αναιμία άτομα.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες, είναι μια κουταλιά της σούπας, ενώ για τα παιδιά ένα κουταλάκι του γλυκού. 

Μάλιστα, σε αντίθεση με τον βασιλικό πολτό μπορεί να φαγωθεί με γιαούρτι ή να μπει σε κάποιο χυμό και θα πρέπει να διατηρείται σε ψυγείο ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.

Προσοχή όμως για τα άτομα που θα φάνε για πρώτη φορά γύρη, διότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, κυρίως εάν παρουσιάζουν κάποια αλλεργία κατά την Άνοιξη.