Υλικά 
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε κυβάκια 
1-2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη για τα φορμάκια 
1-2 κ.σ. κακάο για τα φορμάκια
3 αβγά 
3 κρόκοι αβγών 
150 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 
1 βανιλίνη ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κ.σ. λικέρ ή κονιάκ (προαιρετικά)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
 
Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Παίρνουμε στο χέρι μας 1 κ.σ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) και αλείφουμε την εσωτερική επιφάνεια της κάθε φόρμας ώστε να βουτυρωθεί καλά και να μην κολλήσει η ζύμη. Πασπαλίζουμε εσωτερικά τις φόρμες με το κακάο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και τα λιώνουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στο μπολ του μίξερ, αν έχουμε) ρίχνουμε τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για 5-10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια ή το λικέρ (ή κονιάκ) και τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα. Ρίχνουμε λίγο λίγο (κουταλιά κουταλιά) το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια και ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Αφήνουμε 2 λεπτά να χλιάνουν και τα ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς τα σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε αμέσως. 
 
 
TIPS: Αν σκοπεύετε να φτιάχνετε τακτικά μικρά κέικ, προμηθευτείτε μικρά φορμάκια (κατά προτίμηση αντικολλητικά) από τα καταστήματα σκευών κουζίνας. Εναλλακτικά, πάρτε αλουμινίου (μιας χρήσης) από το σουπερμάρκετ. 
Εναλλακτικά, λιώστε το βούτυρο σε ένα μπρίκι ζεσταίνοντάς το για λίγα δευτερόλεπτα σε μέτρια φωτιά και βουτυρώστε το ταψί αλείφοντάς το με ένα πινέλο (αν έχετε).
Σερβίρετε τα κέικ σκέτα ή γαρνίροντάς τα με λίγη κρύα κρέμα γάλακτος ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια, ταιριάζει πολύ με το ζεστό-ρευστό εσωτερικό τους.  
Μην ψήσετε τα κέικ πάνω από 12 λεπτά γιατί θα στεγνώσει το εσωτερικό τους.
Πηγή:alatikaipiperi