ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΑΝΑΜΟΝΗ: 12 ώρες    
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα + 55΄      
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ

Υλικά 

Για τους κεφτέδες
250 γρ. λευκά φασόλια, μικρού μεγέθους
100 γρ. σκουμπρί ή κολιός, καπνιστά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι, για το αλεύρωμα των κεφτέδων
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το καπνιστό γιαούρτι

300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα 
αλάτι

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

½ κιλό ντομάτες
½ κιλό ζάχαρη
1 κ.γ. μέτριο μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα 
χυμός από 1 λεμόνι
λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση

Φασόλια: Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις, ξαφρίζοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και σιγοβράζουμε για 1-1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά να μη διαλύονται. Περίπου 10 λεπτά προτού τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αλατίζουμε. 

Κεφτέδες: Στραγγίζουμε τα φασόλια και κόβουμε σε κομματάκια το σκουμπρί (ή τον κολιό). Τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε (να μη γίνουν σαν πουρές, να μείνουν κομματάκια). Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον μαϊντανό και το μπέικιν πάουντερ. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει καλά. 

Το βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει βάζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις. Τους τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Καπνιστό γιαούρτι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Μαρμελάδα ντομάτας: Ρίχνουμε για 1 λεπτό τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε (τις βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε πάγο, ώστε να τις πιάσουμε χωρίς να καούμε). Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το μπούκοβο (ή την καυτερή πιπεριά) και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 25 λεπτά και μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε. 

Σερβίρουμε τους κεφτέδες με το γιαούρτι και τη μαρμελάδα ντομάτας.

ΠΗΓΗ: alatikaipiperi.gr