Μετά από πολύωρη ηλιοθεραπεία έχετε παρατηρήρει την επιδερμίδα σας να κοκκινίζει έντονα και πολλές φορές να νιώθετε και μια αίσθηση τσουξίματος; Αυτό λοιπόν είναι το λεγόμενο ηλιακό έγκαυμα. Μετά από κάποιες μέρες το δέρμα σας μπορεί να πάρει μια πιο μαυρισμένη απόχρωση. Πώς εξηγείται όμως αυτό;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δερματολόγο Νταν Βάσερμαν, το ηλιακό έγκαυμα είναι ουσιαστικά μια αντίδραση του δέρματός μας στις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία στο DNA των κυττάρων του δέρματος. Έτσι αποστέλλεται περισσότερο αίμα στην επιδερμίδα ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Όσο για το μαύρισμα που αποκτούμε, όπως εξηγεί ο ειδικός, γίνεται επειδή ο ίδιος τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας (ακτίνες UVB) ευθύνεται τόσο για το έγκαυμα όσο και για το μαύρισμα του δέρματος. 

Πιο συγκεκριμένα το μαύρισμα από την ακτινοβολία UVB κάνει την εμφάνισή του περίπου 2 ημέρες μετά την έκθεση στον ήλιο και διαρκεί για 10-14 ημέρες. Έτσι η επούλωση του εγκαύματος συχνά συμπίπτει χρονικά με την μαύρισμα του δέρματος. Έτσι ουσιαστικά εξηγείται η συσχέτιση ανάμεσα στο κοκκίνισμα στο μαύρισμα.