Σμυρναίικο πιλάφι
<p>Με γαρύφαλλο και κουκουνάρια</p>
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10´
ΒΡΑΣΙΜΟ: 20´
ΑΝΑΜΟΝΗ: 17´
ΚΟΣΤΟΣ: €1,40 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: MAKHΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Υλικά
500 γρ. ρύζι για πιλάφι
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
½ κ.σ. γαρίφαλο, σε σκόνη
50 γρ. μαύρες σταφίδες
50 γρ. αμύγδαλα ή κουκουνάρια
1 λίτρο ζωμός κότας (ψυγείου ή από βιολογικό κύβο)
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα (ή τα κουκουνάρια), ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια), ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, τοποθετούμε μια βαμβακερή πετσέτα και σκεπάζουμε πάλι. Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά να τραβήξει όλη την υγρασία. Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα, αφήνουμε 1-2 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
TIPS: Μην ανακατεύετε το πιλάφι με κουτάλι γιατί θα σβολιάσει. Ανακατέψτε το ελαφρά με ένα πιρούνι ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
Ιδανικό για να συνοδεύσει χοιρινό φούρνου ή κοτόπουλο λεμονάτο.
ΠΗΓΗ: alatikaipiperi.gr