Οι επιστήμονες αναζητούν τις πιθανές αιτίες της ουρολοίμωξης και οι διατροφικές μας επιλογές όπως ο καφές, το τσάι, τα μούρα, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να επηρεάσουν την λοίμωξη... Πώς εξηγείται αυτό;

Συγκεκριμένα λίγο μετά τη λοίμωξη, τα κύτταρα παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται σιδεροκαλίνη και η οποία μπλοκάρει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το E. Coli, το οποίο προκαλεί συχνά την ουρολοίμωξη.

Η θετική αυτή έκβαση επιτυγχάνεται επειδή η πρωτεΐνη κρατά τον σίδηρο μακριά από τα βακτήρια, ενώ οι παθογόνοι μικροοργανισμοί τον χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν της λειτουργία της πρωτεΐνης σε δείγματα ούρων από 50 άνδρες και γυναίκες και αναφέρουν τα αποτελέσματα στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry..

Δύο λοιπόν ήταν οι παράγοντες που φάνηκε να προωθούν την αντίσταση στην ανάπτυξη των βακτηρίων: το υψηλό (πιο αλκαλικό) pH και τα αυξημένα επίπεδα προϊόντων μεταβολισμού που παράγονται από μικρόβια του γαστρεντερικού.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα μεταβολισμού προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνουμε ή μεταβολίζονται από κύτταρα των βακτηρίων που υπάρχουν στις τροφές.

Επομένως τόσο το pH των ούρων όσο και η παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού επηρεάζονται από τη διατροφή.

Έτσι το pH αυξάνεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενώ η παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού καθοδηγείται από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες υπάρχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα στον καφέ, το τσάι, τα μούρα, το κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα!