Ένα τηλεγράφημα που είχε σταλεί στον Αδόλφο Χίτλερ το 1946 πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 50.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε αποσταλεί στο Χίτλερ από τον Χέρμαν Γκαίρινγκ, το δεύτερο σημαντικότερο πολιτικό του κράτους της Γερμανίας και στο οποίο του ζητούσε να παραιτηθεί.

Ο Γκαίρινγκ υπήρξε Υπουργός Εσωτερικών και Πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Πρωσίας, θέσεις από τις οποίες ίδρυσε την Γκεστάπο και τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολιτικούς αντιφρονούντες, υπεύθυνος του τετραετούς πλάνου επανεξοπλισμού από το 1936, και από τους κύριους ιθύνοντες της εκκαθάρισης των SA και των αναίμακτων προσαρτήσεων της Αυστρίας και της Σουδητίας το 1938. Η τερατώδης φιλοχρηματία, η επιδεικτικότητα αλλά και η φιλοδοξία του ήταν γνωστή σε ολόκληρο το Ράιχ.

Το τηλεγράφημα ανέφερε ότι ο Χίτλερ πρέπει να παραιτηθεί (προκειμένου ο Γκαίρινγκ να αναλάβει την εξουσία) και αν σε περίπτωση δεν του απαντούσε μέχρι τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Γκαίρινγκ θα θεωρούσε ότι ο Χίτλερ θα βρισκόταν στα χέρια των συμμάχων.

Το έγγραφο βρέθηκε από έναν Αμερικανό στρατιώτη, το κράτησε για ενθύμιο και τελικά βρέθηκε στα χέρια των απογόνων του που το έδωσαν για δημοπρασία.

Για την ιστορία, ο Γκαίρινγκ κατά τη διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους δικαστές και τους κατηγόρους του. Αυτοκτόνησε στη φυλακή της Νυρεμβέργης τον Οκτώβριο του 1946, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του, αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.