Για 8-10 άτομα (1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 23-25 εκ.)

Προετοιμασία: 30/ ψήσιμο: 40/ αναμονή: 50/

Κόστος: €1,10 η μερίδα

Υλικά

Για το κέικ: 1? κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 1½ κούπα λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική • 1 κ.γ. σόδα • 1 πρέζα αλάτι • 1 κούπα κακάο • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ • ½ κούπα ηλιέλαιο • 2 αβγά • ½ κούπα φρέσκο γάλα πλήρες • 2-3 ώριμες μπανάνες (περίπου 1 κούπα), λιωμένες στο μούλτι • 1 κούπα νερό • ½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη • 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα (για το άλειμμα του ταψιού) • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πασπάλισμα του ταψιού)

Για το γλάσο: 2 κ.σ. κακάο • 3-4 κ.σ. νερό • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περιεκτικότητα σε κακάο: 53%-55%), χοντροκομμένη • 150 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα). Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, τα αβγά, το γάλα, τον πουρέ μπανάνας, το νερό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας λίγο λίγο το μείγμα των στερεών υλικών μέχρι να ενωθούν καλά. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά το ταψί και το πασπαλίζουμε με τo αλεύρι (1 κ.σ.). Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Αποσύρουμε και αφήνουμε για 40-50 λεπτά να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.

Γλάσο: Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το κακάο με το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα. Σε μπεν μαρί (μεταλλικό μπολ εφαρμοσμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε μέτρια φωτιά) βάζουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, το μείγμα με το κακάο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και απλώνουμε με κουτάλι ή σπάτουλα ώστε το γλάσο να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά.

Tips

Ο πουρές μπανάνας δίνει άρωμα και γεύση μπανάνας στο κέικ χωρίς να επηρεάζει την υφή του. Εναλλακτικά, μπορείτε να λιώσετε τις μπανάνες ελαφρά με ένα πιρούνι έτσι ώστε το κέικ σας να περιέχει κομμάτια ψημένης μπανάνας.

Γλασάρετε το κέικ όσο το γλάσο είναι καυτό, γιατί αν καθυστερήσετε θα κρυώσει, θα πήξει πολύ γρήγορα και δεν θα μπορείτε να το δουλέψετε.