Για 2 στρογγυλές πίτσες διαμέτρου 38 εκ. η καθεμία ή 2 ορθογώνιες (ταψιά του φούρνου), μετρίου πάχους

Για τη ζύμη (Προετοιμασία:προετοιμασία: 20/ ψήσιμο: 7/ αναμονή: 8 ώρες + 30/): 500 γρ. αλεύρι τύπου 00 (θα το βρείτε σε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία, στο ράφι με τα μαλακά άλευρα) • ½ κ.σ. αλάτι • 3-4 γρ. νωπή μαγιά • 300 ml νερό • 1 πρέζα ζάχαρη • 25 γρ. προζύμι (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα (Προετοιμασία: 15/ βράσιμο: 45/ αναμονή: 10/-15/): 6 ώριμες ντομάτες (κατά προτίμηση πομοντόρο), ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους • 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο • 2 ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση λευκά) • 1 κ.σ. ζάχαρη • 1 σκελίδα σκόρδου • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας • 10 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα ή ½ κ.γ. ξερό, τριμμένο • αλάτι & πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)

400 γρ. κασέρι, τριμμένο • 6 αβγά • 20 λεπτές φέτες παστουρμά • αλάτι & πιπέρι • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για ακριβώς 20 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη στον κάδο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ακόμη. Τη χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε 2 μπάλες. Τις τοποθετούμε σε ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος (ιδανικά ξύλινο), τις σκεπάζουμε με μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 8 ώρες, να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C-230°C (στον αέρα). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και την κάθε μπάλα ζύμης και τις ανοίγουμε μία μία πατώντας ελαφρά με τα χέρια ή τον πλάστη και στρώνουμε στα ταψιά.

Σάλτσα: Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά, να μαραθούν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τον πελτέ, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια) και βράζουμε για 25 λεπτά. Με μίξερ χειρός (ή στο μούλτι) πολτοποιούμε τη σάλτσα, την αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά και την απλώνουμε στη ζύμη με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C-230°C (στις αντιστάσεις). Πασπαλίζουμε με το κασέρι και από πάνω σπάμε τα αβγά (3 σε κάθε πίτσα). Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε αμέσως τον παστουρμά, ώστε να ζεσταθεί και να βγάλει τα αρώματά του, σπάμε τους κρόκους των αβγών, πασπαλίζουμε με αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) και πιπέρι, ραντίζουμε με το λάδι και σερβίρουμε αμέσως.

Tips

Πατήστε τη ζύμη όσο πιο ελαφρά μπορείτε ώστε να μη χάσει τον αέρα από το εσωτερικό της και να ψηθεί σωστά (να φουσκώσει όπως πρέπει και να γίνει τραγανή).

Για αφράτη ζύμη: Διπλασιάστε την ποσότητα της μαγιάς, ζυμώστε 15 λεπτά (αντί για 20) και αφήστε να φουσκώσει για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος με ελαφρά υγρασία (σε προθερμασμένο φούρνο στους 30°C-40°C, στον αέρα, με ένα μεταλλικό μπολ γεμάτο νερό τοποθετημένο στον πάτο) αφού τη στρώσετε στο ταψί και προτού απλώσετε τα υλικά. 

Για λεπτή ζύμη: Χρησιμοποιήστε προζύμι και προσθέστε στα υλικά σας 1 κ.σ. λευκό ξίδι (την κάνουν τραγανή). Ανοίξτε τη ζύμη με γρήγορες κινήσεις πατώντας καλά με τον πλάστη ώστε να χάσει όλο τον αέρα από το εσωτερικό της, απλώστε μικρή ποσότητα υλικών και ψήστε ελάχιστα (4-5 λεπτά).

Για ευκολία, φτιάξτε περισσότερη ζύμη, ανοίξτε την και ψήστε τη (χωρίς υλικά) για 3-4 λεπτά. Αφήστε τα μισοψημένα ζυμάρια να κρυώσουν και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Βγάλτε τα όποια στιγμή θέλετε, απλώστε τα υλικά της αρεσκείας σας και ψήστε για 3-4 λεπτά. 

Φτιάξτε μεγάλη ποσότητα σάλτσας, αφήστε τη να κρυώσει καλά και διατηρήστε τη σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο για μελλοντική χρήση σε πίτσες, ζυμαρικά και άλλα πιάτα.

Για οικονομία χρόνου

Γρήγορη ζύμη: Προετοιμασία: 25/ ψήσιμο: 20/ αναμονή: 1 ώρα): 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις): 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά • 1 κ.γ. αλάτι • ½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά) • 400 ml χλιαρό νερό • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 15-20 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια μας, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Ραντίζουμε με το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τις τοποθετούμε σε ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος, τις σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και την κάθε μπάλα ζύμης και τις ανοίγουμε μία μία πατώντας ελαφρά με τα χέρια ή τον πλάστη. Στρώνουμε στα ταψιά, απλώνουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Tips

 Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος, τόσο καλύτερα θα φουσκώσει η ζύμη. Μια λύση είναι να την τοποθετήσετε σε προθερμασμένο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (30°C-40°C).