Φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής που θα σου δώσουν όλα όσα χρειάζεσαι για να λάμψεις και να μπεις σε κλίμα γιορτινό. Τροφές που αγαπούν τη γραμμή σου, σε βοηθούν στο αδυνάτισμα και σε προστατεύουν από το κρύο.

Φτιάχνουμε τη λίστα με τα φρέσκα τρόφιμα που θα γεμίσουν το ψυγείο σου, θα εμπλουτίσουν το τραπέζι σου και θα κάνουν το θέμα αδυνάτισμα εύκολη υπόθεση.

Καρότα

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά των βραστών λαχανικών ή σε σούπες και όσπρια. Και διακίως... το καρότο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που φυσικά ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, προσφέρουν όμως περισσότερα αντιοξειδωτικά βρασμένα απ\' ότι ωμά. Επιπλέον, περιέχουν βήτα-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει ενάντια σε πολλούς τύπους καρκίνου, τα καρδιακά νοσήματα και σε πολύ μεγάλο βαθμό ενάντια στην αρθρίτιδα.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια περιέχουν πηκτίνη και κιτρικό οξύ, ουσίες που καταπολεμούν την αποθήκευση λίπους στο σώμα και επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης! Έτσι, το αίσθημα του κορεσμού διαρκεί για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, το πορτοκάλι, θα αυξήσει την παρουσία ηλεκτρολυτών στο πλάσμα και θα προκαλέσει ηλεκτρική ώση στους μύες, με αποτέλεσμα τη τόνωση τους. Και όσο πιο ενεργός είναι ο μυικός ιστός, τόσο πιο εύκολα καις θερμίδες.

Λεμόνι

Το λεμόνι είναι πλούσιο σε σύμπλεγμα βιταμινών Β, που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την οξείδωση των ελεύθερων ριζών, πράγμα που τονώνει τη λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού. Επιπλέον, μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνόρυσιακου συνδρόμου.

Ξυνόμηλα

To ξυνόμηλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, στο σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β και κυρίως στη Β5, αλλά και σημαντικά ωφελιμα μέταλλα. Η θερμίδογονος αξία του κυμαίνεται μεταξύ των 50 έως 65 θερμίδων Αυτό απλά σημαίνει πως τρώγοντας έαν ξυνόμηλο καις περισσότερες θερμίδες για να το μεταβολίσεις από όσες σου προσφέρει. Επιπλέον, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικες ίνες, είναι πλούσιο σε νερό.

Στις θρεπτικές ιδιότητες του διακρίνεται η θετική συμβολή στη πεψη και στην καύση του λίπους. Επίσης, ρυθμίζει ευεργετικώς την αρτηριακή πίεση του αίματος, τη γλυκόζη και την όρεξη.

Diet Tip: Η παρουσία των αντίοξείδωτικων σε μεγάλο βαθμό συναντάται στη φλούδα του, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδανική η κατανάλωση του ως έχει.

Ακτινίδιο

Διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτείνη που περιέχει.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο προκαλεί αύξηση της θερμογένεσης, η οποία καίει θερμίδες πριν ακόμη προλάβεις να πέψεις το φαγητό σου. Περιέχει το αντιοξειδωτικό I3C, το οποίο προστατεύει ενάντια σε τύπους καρκίνου που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (μαστού, τραχήλου, ωοθηκών) και τις καρδιακές παθήσεις.