Ένα εκτενές ρεπορτάζ κάνει το γερμανικό κανάλι ARD στην Αθήνα με αφορμή τις φορολογικές περικοπές και τις ειδικές πληρωμές για τους συνταξιούχους που ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό ακούγεται καλή μιας και σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουν εξοικονομηθεί επιπλέον 11,5 δις. ευρώ. Παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας το πακέτο παροχών το συνδέει άμεσα με τις ευρωεκλογές και τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου ως κάλεσμα στους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ελάχιστο είναι το κέρδος που θα καταλήξει στους πολίτες από τις ελαφρύνσεις που έταξαν. «Έχουν αυξηθεί σχετικά πρόσφατα οι τιμές ορισμένων προϊόντων, διότι ήταν σαφές ότι ο Τσίπρας θα κάνει αυτή την περικοπή φόρων και γι 'αυτό τώρα πιστεύουμε ότι έχουν γίνει φθηνότερα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι φθηνότερα από πριν. Στην Ελλάδα οι πολίτες αισθάνονται μικρή ελπίδα και δυσπιστία. Ο χαμηλότερος ΦΠΑ επηρεάζει πολύ λίγα προϊόντα».

Ακόμα και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι εν μέρει ευχαριστημένοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει στους ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα μεταξύ 300 και 500 ευρώ επιπλέον - μια ειδική, σχεδόν αφορολόγητη ειδική σύνταξη. Όμως, οι συνταξιούχοι με σύνταξη από 800 ευρώ και πάνω πρέπει να πληρώσουν και πάλι περίπου το ένα τρίτο της ειδικής σύνταξης σε φόρους.
Όπως δηλώνει και ένας συνταξιούχος για το φιλοδώρημα Τσίπρα στο ARD: «Νομίζουν ότι είμαστε ηλίθιοι, αλλά δεν είμαστε», «Οι συνταξιούχοι με σύνταξη από 800 ευρώ και πάνω πρέπει να πληρώσουν και πάλι περίπου το ένα τρίτο της ειδικής σύνταξης σε φόρους».