Ένας στους πέντε αποφασίζει μπροστά στην κάλπη το τι θα ψηφίσει. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με τα σημερινά δεδομένα να δείχνουν ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που επιλέγουν κόμμα μέσα στο παραβάν έχει μειωθεί. Ωστόσο, το ποσοστό των αναποφάσιστων θα είναι κι αυτό που σε πολλές περιπτώσεις θα αποτελέσει και τον ρυθμιστή του αποτελέσματος της κάλπης.

Πολλοί, εκτιμούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις µπορεί ακόμη και να καθορίσει το αποτέλεσµα, τον νικητή και τη διαφορά µεταξύ των δύο πρώτων κοµµάτων, και συνεπώς να ορίσει άµεσες πολιτικές εξελίξεις όπως είναι ο χρόνος των εθνικών εκλογών και το χρώµα που αυτές θα λάβουν.

 Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην τάση που θα δείξει ο αναποφάσιστος, έστω και την τελευταία στιγμή παίζει η «ατζέντα» που θα κυριαρχήσει τις τελευταίες µέρες. Ποιος, δηλαδή, θα ορίσει τα µεγάλα θέµατα που θα συζητιούνται.

 Η αποχή είναι κάτι που επίσης τρομάζει τα κόμματα, καθώς όσο καιρός ανοίγει το δίλημμα κάλπη ή παραλία για κάποιους τίθεται πιο έντονα. Και αν  κάποιος επιλέξει να ψηφίσει, θα παραµείνει στο κόµµα που ψήφιζε στο παρελθόν ή θα αλλάξει στάση;

Συνήθως στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πρόσωπα έχουν τον πρώτο λόγο που θα επηρεάσουν τον ψηφοφόρο, κάτι που φαίνεται εν μέρει να αποδυναμώνεται στις Ευρωεκλογές, αφού οι θέσεις των κομμάτων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσει κάποιος πού θα δώσει την ψήφο του.