Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

O πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει επίσημα τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάση του άρθρου 41 / παράγραφος 3 του Συντάγματος, η διάλυση της Βουλής πρέπει να περιλαμβάνει και την προκήρυξη των εκλογών εντός των επόμενων 30 ημερών. Συνεπώς, ήταν δύσκολο να διενεργηθούν εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Ακόμη, η απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει εκλογές στις 7 Ιουλίου αφορά και τις πανελλαδικές εξετάσεις που ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου. Τα επιτελεία των κομμάτων θα χρειαστούν άλλωστε ικανοποιητικό χρονικό διάστημα προκειμένου να δρομολογήσουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό τους και να ανακοινώσουν επίσημα όλους τους υποψηφίους.

Στο ζήτημα του διορισμού της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ειδικά σε ό,τι αφορά την επιλογή της 7ης Ιουλίου για τη διενέργεια των εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της και η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή». Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.