Τη μάχη του πρώτου ντιμπέιτ για τον δήμο Θεσσαλονίκης κέρδισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απέναντι στον Νίκο Ταχιάο.

Οι δύο υποψήφιοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για την καθαριότητα της Θεσσαλονίκης με τον Νίκο Ταχιάο να ζητά εμπλοκή ιδιώτη στις υπηρεσίες Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Από τη δική του πλευρά, ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση των υπηρεσιών σε ιδιώτες ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα αναλάβει την αντιδημαρχία καθαριότητας καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική προέλευση των δύο υποψηφίων, ο Νίκος Ταχιάος επανέλαβε πολλές φορές ότι αυτός έχει λάβει το επίσημο χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας και εγκάλεσε τον αντίπαλό του ότι περίμενε ως και την τελευταία στιγμή τηλέφωνο από τη Ν.Δ. για να συμπληρώσει πως «τελικά χτύπησε το δικό μου». Ο κ. Ζέρβας, που έχει πολλάκις επισημάνει ότι η μάχη της αυτοδιοίκησης είναι διαφορετική από τη μάχη στην κεντρική πολιτική σκηνή, σημείωσε στον ρόλο του δημάρχου και τις προτεραιότητές του σε ό,τι αφορά τη διοίκηση που δεν έχουν καμία σχέση με τα κόμματα.

«Σας πειράζει που ήμουν υποψήφιος με τη ΝΔ; Εμένα, πάντως, δεν με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος του κόμματος για να με διορίσει υποψήφιο δήμαρχο. Αυτή είναι η διαφορά μας», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

«ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΖΕΡΒΑ...»

Στο επιτελείο του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που καλείται να καλύψει τη διαφορά του πρώτου γύρου, επικρατεί αισιοδοξία για τη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης γύρω από την υποψηφιότητά του. Ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσιάζει μεγάλη διεισδυτικότητα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους ενώ παράλληλα διατηρεί δεξαμενές ψηφοφόρων και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχουν και άνθρωποι από τη Νέα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των υπολοίπων υποψηφίων που, με εξαίρεση τους κ.κ. Ορφανό και Ψωμιαδή οι οποίοι διατηρούν σιγή ιχθύος, έχουν ταχθεί άμεσα ή έμμεσα στο πλευρό του κ. Ζέρβα. Πιο συγκεκριμένα, ο προερχόμενος από τη Δεξιά, Χάρης Αηδονόπουλος, στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα ενώ στην ίδια γραμμή φαίνεται ότι θα κινηθεί και ο Μάκης Κυριζίδης. Ο Σπύρος Βούγιας αρνήθηκε να υποδείξει κάποιον για δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά πολλοί υποψήφιοί του, όπως και κόσμος από την ευρύτερη βάση που εκφράζει, κινούνται προς την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα. Τέλος, ανέλπιστος σύμμαχός του έχουν σταθεί και υποψήφιοι των αριστερών παρατάξεων. Μπορεί η κ. Νοτοπούλου να μην έδωσε σαφές πρόκριμα για κάποιον εκ των δύο υποψηφίων αλλά άνθρωποι που βρέθηκαν μαζί της στο ψηφοδέλτιο έχουν κινηθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Ζέρβα. 

«...ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑΧΙΑΟ»

Προσπάθειες για συσπείρωση των ψηφοφόρων από τα Δεξιά που, το τελευταίο διάστημα, φυλλορρούν γίνονται και από την πλευρά του Νίκου Ταχιάου που επενδύει σε στήριξη εξ' Αθηνών. Μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, το «παρών» θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να καταφέρει να συσπειρώσει τη δεξαμενή ψηφοφόρων που προέρχονται από τη ΝΔ. 

Το κυριότερο πρόβλημα του Νίκου Ταχιάου, εκτός από τις δηλώσεις του περί «ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας» στο παρελθόν, είναι και η αδυναμία του να συνθέσει διαφορετικές απόψεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ταχιάος τα έχει ήδη «σπάσει» ανοιχτά με την Κατερίνα Νοτοπούλου ενώ δεν χαίρει ιδιαίτερης υποστήριξης, όπως φαίνεται και από τις επιλογές για τον β' γύρο, από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Αυτό εγείρει ερωτήματα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για το πως θα καταφέρει με μόλις 11 δημοτικούς συμβούλους, αν καταφέρει να εκλεγεί, να λαμβάνει αποφάσεις για την πόλη. 

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΝΟΥΜΕΡΟ... 2!

Νέα επανακαταμέτρηση των ψήφων ζήτησε, μετά από αυτή του Γιώργου Ορφανού, και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. 

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε ότι το αίτημα επανεξέτασης θα υποβληθεί αύριο το πρωί, ενώ τόνισε ότι θα ψηφίσει την Κυριακή, κάτι όμως που δε θα κάνουν κατά την εκτίμησή του οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς. Ο κ. Ψωμιάδης βλέπει την αποχή στο δεύτερο γύρο να εκτοξεύεται στα ύψη.

Σημειώνεται πως ο κ. Ψωμιάδης είχε λάβει μόλις 5,5%.