Μέχρι πρότινος κανείς δεν σκέφτονταν να θέσει θεμα Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βράδυ της Κυριακής έχουν αλλάξει αρχήν τα δεδομένα με πολλούς βουλευτές να αμφισβητούν τόσο την στρατηγική, όσο και τις επιλογές που έχουν γίνει σε επίπεδο προσώπων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Πόλος έλξης των διαμαρτυρομένων έχει αναδεχθεί ο τσάρος της οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλωτος, που όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, έχει αρχίσει να σχεδιάζει την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινοβραδινή σύναξη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές. Από την κουβέντα προέκυψε ότι το εύρος της ήττας θα είναι ο παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις. Αν η ήττα είναι μεγάλη τότε θα τεθεί ευθέως θεμα Τσίπρα, όσο και να μην το επιθυμούν οι «προεδρικοί».

Μάλιστα ο Τσακαλωτος δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ζητώντας έκτακτο συνέδριο προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση ο Ιούλιος θα είναι ιδιαίτερα θερμός μήνας για τους νεοκομμουνιστες, που βλέπουν τον Τσίπρα να μην αντιλαμβάνεται το γιγαντιαίο πρόβλημα, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον πολιτικό αφανισμό το κυβερνών κόμμα. Πάντως εκτός από τους βουλευτές ο Τσακαλωτος, βλέπει και διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ