Ο πανικός λόγω της συντριβής στις ευρωεκλογές, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια να εξηγήσουν τα αίτια της μεγάλης διαφοράς με τη ΝΔ έχουν οδηγήσει πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες σε αστείες δικαιολογίες.

Κάποιοι από αυτούς, όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έφτασε στο σημείο να «μαλώσει» τους ψηφοφόρους για τη στάση τους στις κάλπες, λέγοντάς τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν κατάλαβαν τι έκαναν.

«Επί της ουσίας εκτιμώ πως αρκετά θετικά πράγματα που έκανε η κυβέρνηση δεν αξιολογήθηκαν τόσο ώστε να μην επέλθει τόση διαφορά και να μην είναι υπέρ της ΝΔ», σημείωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος αφού προεκλογικά μαζί με τους υπόλοιπους πρωτοκλασάτους υπουργούς έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα και τους φόρους που «γονάτισαν» τη μεσαία τάξη, τώρα έσπευσε να «μαλώσει» τους ψηφοφόρους.

«Έχουν συνειδητοποιήσει πώς τα αποτελέσματα οδήγησαν εκεί που οδήγησαν και αν αυτό ήθελαν…» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Επικρατείας αφήνοντας άλαλους του 600.000 σχεδόν ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το κυβερνών κόμμα από τις εθνικές εκλογές του 2015. Επανέλαβε το κυβερνητικό τροπάρι ότι
Όσον αφορά τις παροχές επανέλαβε πως τα μέτρα ελήφθησαν πολύ αργά. «Δεν μπορεί κανείς να πει πως απορρίφθηκαν», απάντησε στο μήνυμα της κάλπης σχετικά με το δίλημμα που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά.

Ο κ. Φλαμπουράρης ενθυμούμενος τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός δύο – τρεις ημέρες πριν τις κάλπες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (σ.σ σημείωνε πως κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια την το βράδυ της Κυριακής) σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές.
«Οι ευρωεκλογές δεν είναι προάγγελος μας δίνουν ένα σήμα, δεν υπάρχει ένας λόγος για το αποτέλεσμα που είχαμε είναι πολυπαραγοντικό, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν ήταν ικανοποιημένο και για αυτό μας τιμώρησε», είπε συγκεκριμένα.