Το αφήγημα της ψήφου σε πρόσωπα και όχι σε κόμμα «λανσάρουν» οι υποψήφιοι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί της Κυριακής όταν ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό εφεύρημα όσων κάποτε ήταν υποψήφιοι κόντρα στην κομματική γραμμή και ήθελαν να εξαφανίσουν οποιαδήποτε υποψία ενοχής για τους κομματικά πιστούς ψηφοφόρους.

Το αφήγημα αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Ρένας Δούρου μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πιο ήπια στον πρωθυπουργό και πολύ πιο έντονα στην υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής. 

«Οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν μαζί με όσους εξελέγησαν από την προηγούμενη Κυριακή θα είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν και να επιτύχουν συνεργασίες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας που υπεραμύνθηκε του «Κλεισθένη». «Εξαναγκάζει δημάρχους και περιφερειάρχες σε συνεναίσεις και προγραμματικές συγκλίσεις», είπε και συμπλήρωσε: «Καλώς τους πολίτες να επιλέξουν προοδευτικούς υποψήφιους απέναντι στους εκπροσώπους της συντήρησης».

Από τη δική της πλευρά, η Ρένα Δούρου είπε: «Την προηγούμενη Κυριακή στείλαν το μήνυμα στα κομματικά επιτελεία. Κι αυτή, όμως, την Κυριακή πρέπει να ψηφίσουμε δήμαρχο και περιφερειάρχη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».



Υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στα βόρεια προάστια, έλεγε με νόημα σε ψηφοφόρο έξω από εκλογικό τμήμα «εντάξει, ψηφίσαμε κόμμα, καταδικάστηκαν, πάμε τώρα να ψηφίσουμε δήμαρχο που ξέρει την περιοχή» προσπαθώντας να αποσυνδέσει τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές.