Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, όσο συσσωρεύεται ένταση στην περιοχή.

Παράλληλα όμως ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία είναι απόλυτα απομονωμένη και ότι πέφτει στο κενό η βασική επιδίωξη της Αγκυρας να «γκριζάρει» περιοχές. Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε να γίνει ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε στην ΕΡΑ1 ότι κανείς δεν θέλει πόλεμο στο Αιγαίο. «Αλλά όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει ένα ατύχημα. Γι' αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σε άλλες δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε την καθολική διεθνή αποδοκιμασία για τις παράνομες ενέργειές της. «Ακριβώς επειδή έχουμε καταστήσει σαφές το πώς έχουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και επειδή, ακριβώς, είμαστε αξιόπιστοι, λόγω του διπλωματικού κεφαλαίου μας, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι απολύτως απομονωμένη». Αναφερόμενος στη συζήτηση για τα ΜΟΕ, τόνισε ότι πρέπει να την κάνει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «θερμό» επεισόδιο.