Συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συζήτησης για τους νέους ποινικούς κώδικες, λέγοντας ότι αυτή είναι η τελευταία του ομιλία στο Σώμα, αφού δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Ιουλίου.

«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής, αλλά θα είμαι μάχιμος και ενεργός πολίτης που είναι το σημαντικότερο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά.  

Aρχικά αναφέρθηκε στο θέμα των νέων κωδίκων, σημειώνοντας ότι η ψήφιση έπρεπε να έρθει σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή, ώστε να έχει εξασφαλιστεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο νέος ποινικός κώδικας δεν καθιστά επιεικέστερα τα άρθρα που είναι κρίσιμα για τη διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis».

«Αποχωρώ από τη Βουλή μετά από 26 και πλέον χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης θητείας, εκλέχθηκα βουλευτής Θεσσαλονίκης πολλές φορές και πρώτος σε σταυρούς. Υπηρέτησα 17 χρόνια στην κυβέρνηση, υπήρξα πρόεδρος κόμματος. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Δημοκρατία γιατί με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα. Λυπάμαι γιατί έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση, λόγω της απουσίας της Αντιπολίτευσης. 

Τώρα έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι και στους πολιτικούς μου αντιπάλους: Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει τη σημασία της εθνικής ενότητας, να αντιληφθεί την ανάγκη της ενίσχυσης του κύρους του Κοινοβουλίου, να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχουν τα δικαιώματα της Αντιπολίτευσης, την αξία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.»

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις ευθύνες της επόμενης Βουλής είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και η υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης».