Κουρέλιασαν την αριστερά που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν, ποδοπάτησαν κάθε ιδεολογία της και όχι μόνο ταυτίστηκαν με το παλιό, αλλά με την χειρότερη μορφή που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για το «παλιό».

Ως μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπήκε στο Μαξίμου και απειλούσε πως θα μας «ταράξει στην νομιμότητα». Κατήγγειλαν τα νομοσχέδια που ερχόταν νύχτα στη Βουλή, τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής την διαδικασία του κατεπείγοντος, που έκρυβε ρουσφέτια και φωτογραφικές διατάξεις. Οι καταγγελίες έμειναν στα λόγια. Μελέτησαν τόσο καλά την διαδικασία αυτή και την εφάρμοσαν και οι ίδιοι. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει από το Μαξίμου έχοντας απαξιώσει τους θεσμούς, την έννοια της νομιμότητας και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής, αντιλήφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το πόσο παρακινδυνευμένη είναι η προεκλογική του στρατηγική. Μέσω της πόλωσης και της σκανδαλολογίας που επιχείρησε να φέρει προεκλογικά  στο πολιτικό προσκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κατάφερε είναι να ακολουθήσει το δρόμο της κατηφόρας, καταλήγοντας στην παροχολογία και στους διορισμούς ημετέρων.

Αφού έστειλαν στα αζήτητα τον ΣΥΡΙΖΑ  με την τακτική τους, και δεν κατάφεραν  ούτε καν να διαχειριστούν την ήττα τους, διαμορφώνουν κι ένα προεκλογικό τοπίο που ξεφτιλίζει την πολιτική και που δεν αρμόζει στην αριστερή παντιέρα την οποία φυσικά έχουν θάψει κάτω από τους διορισμούς ημετέρων.

Δικαιώνεται από την μια η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, να μην φοράει γραβάτα, την οποία σφίγγει τώρα στο λαιμό κάθε αριστερού.

Βλέποντας  το τέλος της πολιτικής τους καριέρας ξέχασαν ακόμη και τα προσχήματα να κρατήσουν γιατί… δεν κρατιούνται πια. Ευαισθησίες, κοινωνικά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις πέρασαν όλα σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις «διασυνδέσεις» και στις γνωριμίες που χρειάζονταν η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου για να διορίσει την κόρη της, ο κ. Βούτσης την πρώην σύζυγο και εκατοντάδες ακόμη «ημέτεροι» που ανακάλυψαν τον Θείο από την Κορώνη.

Οι επαναστάτες αριστεροί, έκαναν ένα διάλλειμα από τους αγώνες τους και ξεκουράστηκαν στο βολικό Μαξίμου. Έκανα βόλτα με κότερα, έφαγαν χαβιάρι, κάπνισαν επαναστατικά πούρα και τώρα, λίγο πριν την διάλυση της Βουλής, τακτοποίησαν και τις αριστερές υποχρεώσεις τους. Το άγχος μήπως δεν προλάβουν να διοριστούν όλοι ήταν τόσο μεγάλο που ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να τους σταματήσει για… λόγω όγκου εργασίας δεν μπορούσαν τα αιτήματα να γίνουν δεκτά, χωρίς να τους πάρει χαμπάρι ο κόσμος.

 Κόντρα στη νομιμότητα

Πάντα οι κυβερνήσεις έμπαιναν στον πειρασμό της προεκλογικής διάταξης κι αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Είναι όμως η πρώτη φορά της Αριστεράς. Μιας αριστεράς που τελικά… δεν κράτησε ούτε κι εδώ την υπόσχεσή της να μας ταράξει στην νομιμότητα. Αντίθετα, τάραξε την νομιμότητα της ίδιας της Αριστεράς.

Η κυβέρνηση παρ’ ότι τυπικά εξακολουθεί να έχει κανονικές αρμοδιότητες, ωστόσο με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα διαλυθεί η Βουλή και θα ζητήσει εκλογές, έχει χάσει το δικαίωμά της να παίρνει αποφάσεις.

Ωστόσο, η αλαζονεία, ο φόβος για την επόμενη ημέρα, η ανάγκη να περιοριστεί το μέγεθος της επόμενης ήττας, οδήγησε την κυβέρνηση σε αυθαιρεσίες, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από την αντιπολίτευση.

Ξεχνώντας το αριστερό της άλλοθι, η κυβέρνηση αφέθηκε σε ένα κύμα διορισμών της τελευταίας στιγμής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η ίδια η Βουλή και οι επιμέρους οργανισμοί της να προχωρούν σε τέτοιες διαδικασίες διορισμού.

 Δικαιοσύνη

Η πρώτη κίνηση που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, έστω και εάν ουσιαστικά τελούσε υπό παραίτηση, ήταν να προχωρήσει στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Ανεξαρτήτως της ποιότητας των δικαστικών που επελέγησαν αλλά και της τυπικής δυνατότητας που είχε η κυβέρνηση να το κάνει, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με αυτή τη μεθόδευση.

 Ποινικός κώδικας

Η υπόθεση με την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα είναι μια ακόμη τακτική της τελευταίας στιγμής, χωρίς προσχήματα.  Η κυβέρνηση δεν έθεσε έγκαιρα τα σχετικά προσχέδια σε δημόσια διαβούλευση, παρά μόνο σχετικά πρόσφατα, ενώ η διαβούλευση ήταν ιδιαίτερα σύντομη, κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τον νέο ποινικό κώδικα, εν μέσω ουσιαστικά μιας ακήρυκτης προεκλογικής εκστρατείας και με διαδικασίες fast track.

 Αφορολόγητο

 Τροπολογία για την μη μείωση του αφορολόγητου, καταργώντας τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος,  σπεύδει να καταθέσει η κυβέρνησης εντελώς προεκλογικά.