Μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές εκλογικές προκλήσεις των τελευταίων χρόνων και η οποία θα επηρεάσει άμεσα το τελικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, αλλά και τις γενικότερες πολιτικές εντυπώσεις βρίσκεται η Ν.Δ. Ο λόγος για την προοπτική να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το σύνολο των μονοεδρικών περιφερειών, κάτι που, αν συμβεί, θα συνιστά πρωτοφανές γεγονός στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Το 2015 η Ν.Δ. είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μόλις δύο μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι περισσότερες εξ αυτών αποτελούσαν δύσβατα εκλογικά μονοπάτια για την Κεντροδεξιά επί πολλές δεκαετίες, ακόμη και σε περιόδους πολιτικής της κυριαρχίας, στοιχείο αν μη τι άλλο ενδεικτικό για το υπέρ της Ν.Δ. κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική περιφέρεια. Ως γνωστόν, επρόκειτο για την -ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών για τη «γαλάζια» παράταξη- Ευρυτανία, την έδρα της οποίας κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, και τη Λευκάδα, όπου εξελέγη ο Αθανάσιος Καββαδάς.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί ο ίδιος τους αντίστοιχους νομούς πολύ πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και να επιστρατεύει συχνά-πυκνά εν είδει ειδικών απεσταλμένων το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων κομματικών στελεχών, τα οποία σε κάθε ευκαιρία έσπευδαν να μεταφέρουν το μήνυμα της Πειραιώς στους τοπικούς πυρήνες.

Φυσικά, οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες βρίσκονται ήδη σε περίοπτη θέση και στις προεκλογικές περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει αναγάγει το απόλυτο στους εν λόγω νομούς σε ένα από τα κεντρικά του προεκλογικά στοιχήματα. «Το 7 στα 7 στις μονοεδρικές είναι οιωνός αυτοδυναμίας», λένε χαρακτηριστικά κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, αποτυπώνοντας τις σκέψεις της ηγετικής ομάδας. Πηγή αισιοδοξίας για το στρατόπεδο της Ν.Δ. όσον αφορά την επίτευξη της στόχευσης για εμφατική νίκη στο σύνολο των μονοεδρικών περιφερειών, συνιστούν τα ποσοστά που συγκέντρωσε η αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου, όπου έκοψε πρώτη το νήμα στο σύνολό τους.

Στην Κεφαλλονιά η Ν.Δ. κατέλαβε το 29,13% των ψήφων, έναντι 23,65% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Ζάκυνθο, εκλογική έδρα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε 29,63% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%. Στη Λευκάδα η Ν.Δ. πήρε 34,13% έναντι 23,08% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Σάμο 28,21%, με το κυβερνών κόμμα να μην ξεπερνά το 21,40%. Στα Γρεβενά, η Ν.Δ. εξασφάλισε το 33,23% των ψήφων, με την παράταξη του Αλέξη Τσίπρα να μην υπερβαίνει το 25,31%. Στη Φωκίδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 36,45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7% και στη γειτονική Ευρυτανία το αποτέλεσμα ήταν 33,23% και 24,68%, αντίστοιχα.

Ενδεικτικά των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν πριν από δύο Κυριακές ήταν τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2015 στις μονοεδρικές περιφέρειες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τα Γρεβενά με 34,99% έναντι 32,09% της Ν.Δ., η οποία είχε κερδίσει την έδρα το νομού στις κάλπες του Ιανουαρίου του ίδιου έτους, τη Ζάκυνθο, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 35,83% και η Ν.Δ. 27,77%, την Κεφαλλονιά με 33,86% έναντι 27,70% της «γαλάζιας παράταξης», τη Σάμο, όπου έλαβε 31,03% αφήνοντας τη Ν.Δ. στο 22,47%, και τη Φωκίδα, με ποσοστό 32,98%, ενώ το αντίστοιχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυμάνθηκε στο 32,15%.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. πήρε το ντέρμπι στην Ευρυτανία με 34,33%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 33,47%, και τη Λευκάδα με 31,81% έναντι 30,78% του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/6/2019