Η Ν.∆. κινείται µε στόχο την αυτοδυναµία, για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα, δηλώνει στα «Π» ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, που θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας.

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι η αύξηση των µισθών δεν διατάσσεται, αλλά θα έρθει µε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αριθµούς δίπλα στις προεκλογικές δεσµεύσεις του: 500.000 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση κατώτατου µισθού κατά 7,5% κλπ. Η Ν.∆. για ποια πράγµατα δεσµεύεται συγκεκριµένα;

Ο κ. Τσίπρας θα µπορούσε να µιλήσει για ένα εκατοµµύριο ή δύο εκατοµµύρια θέσεις εργασίας. Τα υποσχόταν όλα αυτά µε µεγάλη ευκολία όταν ερχόταν στην εξουσία, µε το περίφηµο Πρόγραµµα Θεσσαλονίκης, που έγινε κουρελόχαρτο. Σιγά µη δεν τα υποσχεθεί τώρα, που ξέρει ότι φεύγει από την εξουσία! Οι νέες δουλειές όµως δεν δηµιουργούνται από αέρα κοπανιστό, αλλά µέσα από νέες επενδύσεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη -µε πιο χαρακτηριστικό το παράδειγµα του Ελληνικού- ότι είναι ενάντια στις επενδύσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία γενικότερα. Σε αντίθεση µε τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα ∆ηµοκρατία λέµε λίγα, για να τα κάνουµε όλα. Εχουµε ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητές µας είναι να µειώσουµε: τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% -για να δώσουµε αναπτυξιακή ώθηση- και το εισαγωγικό φορολογικό κλιµάκιο στο 9% για µισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελµατίες, ένα µέτρο που θα δώσει σηµαντική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες. Ειδικά σε σχέση µε τους εργαζόµενους έχουµε σηµειώσει ότι θέλουµε διπλάσια αύξηση του κατώτατου µισθού σε σχέση µε τη µέση αύξηση των αποδοχών. Και προσθέτουµε και κάτι άλλο: οι αυξήσεις στους µισθούς δεν διατάσσονται. Ερχονται µε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονοµίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι εργαζόµενοι που το έχουν καταλάβει αυτό εµπιστεύονται στην πλειονότητά τους τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Εχει γίνει πολλή συζήτηση για το ∆ηµόσιο τελευταία. Θα µειώσει η Ν.∆. ως κυβέρνηση τους συµβασιούχους και κατά πόσο; Θα κλείσει ή θα καταργήσει κρατικές δοµές;

Σεβόµαστε το Σύνταγµά µας τόσο ως προς τους µόνιµους όσο και ως προς τους συµβασιούχους. Αυτή άλλωστε είναι η υποχρέωση των ελληνικών κοµµάτων. Στη Νέα ∆ηµοκρατία θέλουµε ένα ∆ηµόσιο που θα κάνει ευκολότερη την καθηµερινότητα των πολιτών και θα συµβάλει στην προσπάθεια της οικονοµίας µας να µπει σε ρυθµούς ισχυρής ανάπτυξης, δηµιουργώντας οφέλη για όλους τους Ελληνες. Με νέες, ποιοτικές δουλειές για όλους τους Ελληνες.
Η Νέα ∆ηµοκρατία µιλάει ξεκάθαρα για στοχοθεσία στις δηµόσιες υπηρεσίες, για αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων και για σύνδεση της αξιολόγησης µε τη µισθολογική εξέλιξη των δηµοσίων υπαλλήλων. Είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός δρόµος, τον οποίο είµαι βέβαιος ότι η πλειονότητα των δηµοσίων υπαλλήλων αγκαλιάζει.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα. Εσείς, αν αναλάβετε την εξουσία στις 7 Ιουλίου, θα µιλήσετε για «καµένη γη»;

Η χώρα µας έχει το αρνητικό πρωτάθληµα στην αύξηση των φόρων ανάµεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ από το 2015 µέχρι σήµερα. Είµαστε η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά στις επενδύσεις - και µάλιστα µε πτωτική τάση.
Σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 1/3 των εργαζοµένων αµείβεται µε 320 ευρώ καθαρά.
Παράλληλα, η χώρα µας, µε υπογραφή του κ. Τσίπρα, έχει δεσµευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσµατα µέχρι το 2060, έχει παραχωρήσει την εποπτεία των τραπεζών µας στον SSM για 35 χρόνια, ενώ το Υπερταµείο θα είναι εδώ µέχρι το 2115. Αν όλα αυτά η κυβέρνηση τα θεωρεί «κανονικότητα», θα µου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Και είµαι βέβαιος πως διαφωνούν και οι περισσότεροι συµπολίτες µας.
Στη Νέα ∆ηµοκρατία δεν έχουµε αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιµετωπίσουµε, έχουµε ωστόσο συγκεκριµένο πρόγραµµα, αλλά έχουµε λάβει και την απόφαση να κινηθούµε γρήγορα και αποφασιστικά, ειδικά το πρώτο εξάµηνο, για να βοηθήσουµε τη χώρα µας να αλλάξει σελίδα. Ηδη, οι εξελίξεις στο χρηµατιστήριο και στα ελληνικά οµόλογα δείχνουν ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης σε µια πιθανή κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Πρέπει να εκµεταλλευτούµε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία, έτσι ώστε µε µια κυβέρνηση άξιων και αποφασισµένων υπουργών να γίνουν πράξη οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις στην πατρίδα µας.

Αν η Ν.∆. δεν έχει αυτοδυναµία, υπάρχει το ενδεχόµενο µη σχηµατισµού κυβέρνησης και επαναληπτικών εκλογών;

Ο στόχος είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και η όποια αυτοδυναµία είναι το µέσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι, και αυτοδυναµία να έχουµε, εµείς θα επιδιώξουµε συνεργασίες, για να στείλουµε παντού το µήνυµα ότι η χώρα µας δίνει τη µάχη µε ενότητα και διδαγµένη από τα λάθη του παρελθόντος. Είµαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσµα και θεωρώ, φυσικά, απολύτως παράλογο, µετά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, η χώρα να παραδοθεί στην ακυβερνησία. ∆εν θα το επιτρέψουν οι Ελληνες να συµβεί.

Οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταµιού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Θεοδωράκης, θα µπορούσαν να έχουν ρόλο σε µια κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας;

∆εν θα ήθελα να σταθώ σε συγκεκριµένα πρόσωπα. Εχουµε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα εφαρµόσει µια πολιτική ενότητας, διεύρυνσης και αξιοκρατίας. Θα απευθυνθούµε και πέραν του στενού κοµµατικού µας χώρου, για να δηµιουργήσουµε µια κυβέρνηση ικανών Ελλήνων, που πιστεύουν στην Ευρώπη και την κοινή λογική. Μια κυβέρνηση «Εθνική Ελλάδος», που θα παλέψει για να γίνει πραγµατικότητα µια νέα, φωτεινή Ελλάδα


*Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορούν εκτάκτως την Παρασκευή 14/6 στα περίπτερα όλης της χώρας.