Στη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και επενδύσεις κεφαλαίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ενώ συμπλήρωσε ότι οι υγιείς επιχειρήσεις θα τροφοδοτηθούν με πρόσφατη ρευστότητα προκειμένου να δημιουργήσει κίνητρα επενδύσεων στο επιχειρείν και «ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα».

Παράλληλα, απαντώντας στον κ. Ρέγκλινγκ για το θέμα των πλεονασμάτων, μίλησε για περιορισμό των δαπανών αλλά σε λογικό πλαίσιο. Συμπλήρωσε ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η νέα φορολογία με τη μείωση φόρων θα βγει από το 2020», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα λεφτά σας θα τα πάρετε πίσω από την ανάπτυξη κι όχι από την υπερφορολόγηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους αμέσως μετά την εφαρμογή των πρώτων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Καμία περικοπή στις συντάξεις...

«Ό,τι μείωση έγινε, έγινε. Οι συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης καθησύχασε τους συνταξιούχους αναφέροντας πως πρόκειται για προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι θα προβεί σε νέες μειώσεις απέναντί τους και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή τους δεν προτίθεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στους συνταξιούχους.

...και καμία απόλυση στο δημόσιο

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα. «Κανείς δεν θα απολυθεί από τον δημόσιο τομέα. Δεν αναφέρομαι σε όσους μπήκανε παράνομα στο δημόσιο. Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρώτα νοσηλευτές και γιατροί και ύστερα εκπαιδευτικοί. Σταδιακές προσλήψεις καθηγητών και τακτικού προσωπικού και στην εκπαίδευση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που θα έχουμε».

Για την αξιολόγηση, ανέφερε πως θα πρέπει να γίνεται από τον προϊστάμενο και γι' αυτό η επιλογή τους θα πρέπει να γίνεται με αυστηρές διαδικασίες. «Θα σεβαστώ τις επιλογές που έγιναν με την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα πάμε σε μία διαδικασία αξιολόγησης από τον προϊστάμενο που δεν θα είναι τιμωρητική». Εξήγησε δε, ότι η απόλυση δεν υπάρχει στο δημόσιο αλλά η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για το δημόσιο προκειμένου να λειτουργεί σωστά.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις αστυνομικών στην ομάδα ΔΙΑΣ και ομάδα ΔΕΛΤΑ ώστε να τους δούμε στην καθημερινότητά μας.

Κυβέρνηση και εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνοί οι υπουργοί του ενώ ξεκαθάρισε πως θα βάλει τους κατάλληλους ανθρώπους στον κατάλληλο τομέα. «Δεν θα μπω στη λογική "κόψε-ράψε" για να καλύψω στελέχη. Ο καθένας θα πάει εκεί που θα μπορεί να προσφέρει».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς ενώ συμπλήρωσε ότι θα κάνει αξιολόγηση στα στελέχη της κυβέρνησής του και θα συγκαλεί μία φορά τον μήνα υπουργικά συμβούλια.

Ο αρχηγός της ΝΔ επεσήμανε πως η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει παρά μόνο για μία εβδομάδα το καλοκαίρι.

Βενιζέλος, Αβραμόπουλος και Πικραμμένος

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο επισήμανε πως «πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν άλλο κόμμα και δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω» ενώ για τον επίτροπο Αβραμόπουλο επεσήμανε πως θα συζητηθεί το θέμα μετά τη λήξη της θητείας του.

Για την περίπτωση του κ. Πικραμμένου και τα σενάρια που τον θέλουν να ηγείται στο Επικρατείας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που λοιδορήθηκε για την υπόθεση Novartis από την κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι τον σέβεται και τον εκτιμά ιδιαίτερα για το έργο του.

«Θεωρώ επιτυχία και καλό για τη Δημοκρατία να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση. Να υπάρξει ένα ουσιαστικό ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά», τόνισε και συμπλήρωσε πως «θα πάμε σε ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Συμπλήρωσε δε, πως «όλοι είναι αντίπαλοι κι όχι μόνο ο Τσίπρας για την εκλογική μάχη. Δεν έχω λόγο να πάω σε ντιμπέιτ μόνος μου».