Ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια, ένα κόμμα το οποίο αποτελείται από αμέτρητα στελέχη και αμέτρητους πολιτευόμενους, είναι λογικό να χρεώνεται στο όνομά του μια-δύο ατυχείς εκφράσεις που διατυπώνονται από τους εκπροσώπους του∙ μια-δύο εκφράσεις οι οποίες, εξεταζόμενες εκτός των συμφραζομένων τους, μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές εντυπώσεις από αυτές που είχε σκοπό να διαμορφώσει ο εκφραζόμενος.

Ακόμα και αν κυβερνούσε για τα επόμενα τριάντα χρόνια απόλυτα άναυδος, ο Σύριζα έχει εξαντλήσει το αθώο αυτό περιθώριο:

«Οι μετανάστες λιάζονται», «έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;», «και τι κακό έχουν οι μολότοφ;», «η κόρη μου αξιοποίησε…γνωριμίες», «οι νεκροί θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης», «Η 17 Νοέμβρη είχε ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου», «Η αριστεία είναι ρετσινιά». Αυτές είναι μερικές από τις δεκάδες σαχλαμάρες τις οποίες έχουν φτάσει να εκστομίσουν διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στα οποία συγκαταλέγεται και ο Πρόεδρός του.

Κάθε ένα από τα παραπάνω ατοπήματα προσφέρεται για αναλύσεις κολοσσιαίας έκτασης και σημασίας. Εγώ όμως θέλω να σταθώ μόνο στο τελευταίο. Είναι πραγματικά ατόπημα το «η αριστεία είναι ρετσινιά» ή μήπως αντιπροσωπεύει την πάγια φιλοσοφική εκτίμηση του Σύριζα για την εκπαίδευση;

Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταστήσει τα πανεπιστήμια τον μοναδικό χώρο στην Ελλάδα εντός του οποίου η ελευθερία του λόγου καταργείται∙ ο μοναδικός χώρος στον οποίον διακινούνται ελεύθερα ναρκωτικά, δέχονται επιθέσεις οι φοιτητές και καταδιώκονται οι καθηγητές. Ο τραυματισμός των προτύπων και πειραματικών σχολείων επιτίθεται στον πιο όμορφο θεσμό του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η εμμονή στην κλήρωση των σημαιοφόρων, αντί της βαθμολογικής τους ανάδειξης, προσβάλλει την πιο αποτελεσματική νοοτροπία με τη βοήθεια της οποίας μπορεί ένας μαθητής να αγγίξει την αριστεία. Η αντίθεση στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τέλος, εκτός από αυταρχική, συνιστά και αντίθεση στη δυνατότητα αριστείας των ιδιωτικώς εκπαιδευόμενων.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πολίτες, αυτό που διαφεύγει από τους δημοσιογράφους και ξεγελάει τους πολιτικούς, είναι ότι οι «παρεξηγημένες» τους εκφράσεις παρεξηγούνται μόνο από αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές θέσεις του Σύριζα.

Η αριστεία είναι συγκινητική, είναι αξιέπαινη. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορεί κανείς να την παρεξηγήσει.