Μετά το σόου του Αλέξη Τσίπρα με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να εξεταστεί η στάση της Ελλάδας στις «πληροφορίες» για γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, τώρα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη «δραματοποίηση» της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την εμφανή επιχείρηση του Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί τα εθνικά θέματα για προεκλογικούς λόγους, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης προσπάθησε χθες, να υπεραμυνθεί την απόφασης σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ.

Με συνέντευξή του (ΑΝΤ1), ο κ. Αποστολάκης προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί ένα «θεσμικό όργανο το οποίο συγκαλείται προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις».

Μάλιστα για να δικαιολογήσει τη σπουδή του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, υπογράμμισε ότι έπρεπε να δοθεί απάντηση σε fake news που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο σχετικά με πολεμικά σενάρια και να σταλεί το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο κ. Αποστολάκης ωστόσο, δεν εξήγησε πώς ακριβώς η κυβέρνηση καθησύχασε τον ελληνικό λαό όταν συγκαλείται ΚΥΣΕΑ το απόγευμα της Κυριακής.


Reuters: Προειδοποίηση ΕΕ σε Τουρκία

Σε μια απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, αναμένεται να περιοριστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν» αναφέρουν πηγές του πρακτορείου ειδήσεων.

Έτσι, στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Συμβουλίου προς την Άγκυρα.