Η ∆ΕΗ, οι συγκοινωνίες και το ιδιωτικό χρέος είναι οι τρεις µεγάλες «νάρκες» που αφήνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµά η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός και πλέον υποψήφια βουλευτής στα Χανιά µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Η κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στα «Π» χαρακτηρίζει τη Novartis ως «το µεγαλύτερο φιάσκο προσπάθειας εξόντωσης αντιπάλου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία».

Σας ανησυχεί το ενδεχόµενο θερµού επεισοδίου µέσα στο καλοκαίρι στο Αιγαίο;

∆εν πιστεύω ότι υπάρχει στρατηγική επιλογή της Τουρκίας για θερµό επεισόδιο στο Αιγαίο. Βεβαίως η αύξηση της έντασης ενέχει πάντα τον κίνδυνο ενός ατυχήµατος. ∆εν πιστεύω όµως ότι η Αγκυρα θα επιλέξει τη στρατηγική του θερµού επεισοδίου φέρνοντας αυτή τη στιγµή όλη τη διεθνή κοινότητα απέναντί της. Σε κάθε περίπτωση, είναι η ώρα των πράξεων από πλευράς Ε.Ε. για συγκεκριµένες κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Κοµισιόν και ο ESM έχουν απευθύνει συγκεκριµένες προειδοποιήσεις για την ελληνική οικονοµία. Η Ν.∆. ως κυβέρνηση πώς θα καταφέρει και να καλύψει το κενό αυτό και να εφαρµόσει τις µειώσεις φόρων που υπόσχεται;

Η συµπεριφορά του χρηµατιστηρίου αµέσως µετά τις ευρωεκλογές, που έδωσαν το µήνυµα της πολιτικής αλλαγής, καθώς και η σηµαντική πτώση των σπρεντς είναι ένα δείγµα για το πώς µπορεί να αλλάξει το κλίµα στην οικονοµία. Οπως ξέρετε, η πορεία της οικονοµίας είναι 50% ψυχολογία και 50% πραγµατικοί δείκτες. Πρακτικά, αυτό σηµαίνει ότι οι αναπτυξιακοί στόχοι του 4ου τριµήνου του έτους αλλά και η µεγέθυνσή τους µπορούν να επιτευχθούν πολύ πιο εύκολα και άρα θα δοθεί µια πρόσθετη δηµοσιονοµική ανάσα. Θέλω να σας θυµίσω ότι η µείωση του ΦΠΑ το 2014 αύξησε τα έσοδα και µείωσε τη φοροδιαφυγή. Επίσης, η Ν.∆. θα προχωρήσει σε εξορθολογισµό των κρατικών δαπανών, οι οποίες έχουν περιθώρια περικοπών. Και για να σας προλάβω, χωρίς αυτό να σηµαίνει απολύσεις µονίµων δηµοσίων υπαλλήλων, αλλά µε µείωση της σπατάλης.

Η Ελλάδα βγήκε από τα µνηµόνια και δείχνει να προχωρά προς µια κανονικότητα. Ποιο είναι το διακύβευµα των εθνικών εκλογών του Ιουλίου;

Κατ’ αρχήν, δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κανονικότητα, διότι το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να πνίγει τα νοικοκυριά, η ανεργία παραµένει σε υψηλά επίπεδα και τα νέα παιδιά συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα µπορεί να εφαρµόσει το πρόγραµµά της. ∆εν αντέχει πολιτική αστάθεια, η οποία εκ των πραγµάτων θα δηµιουργήσει µεγάλα προβλήµατα στην οικονοµία. Το διακύβευµα είναι η αναπτυξιακή έκρηξη, την οποία η ελληνική οικονοµία χρειάζεται, για να µπορέσει να µεγαλώσει την πίτα και να δώσει το µέρισµα ευηµερίας στο σύνολο των πολιτών της.

Ποια από τις «νάρκες» που έχει πει η Ν.∆. ότι αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόµενη κυβέρνηση σας φοβίζει περισσότερο;

Με φοβίζει η δραµατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήµερα η µεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ∆ΕΗ, καθώς έχει ζηµιές 900 εκατοµµυρίων, ενώ το 2014 ήταν µια εύρωστη εταιρεία, µε κέρδη 90 εκατοµµυρίων. Οι λανθασµένες επιλογές και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στέρησαν από την επιχείρηση τη δυνατότητα εξυγίανσης και ανάπτυξης και την οδηγούν στο βάραθρο. Επίσης, η οικονοµική κατάσταση των επιχειρήσεων των κρατικών συγκοινωνιών είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα χρειαστεί πολλή δουλειά για την εξυγίανσή τους. Τέλος, η αντιµετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η στήριξη των υπερχρεωµένων νοικοκυριών είναι µια πρόκληση για την κυβέρνηση της Ν.∆., την οποία όµως έχουµε τα εργαλεία για να την αντιµετωπίσουµε.

Εκτιµάτε ότι η υπόθεση Novartis είναι το µεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ή µια µεγάλη σκευωρία και, αν είναι έτσι, τότε ποιοι είναι οι σκευωροί;

∆εν έχω αρνηθεί ποτέ ότι στον χώρο της Υγείας υπήρξαν φαινόµενα κατασπατάλησης του δηµοσίου χρήµατος. Οµως αυτό είναι διαφορετικό από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει συγκεκριµένα πολιτικά πρόσωπα για να αποκοµίσει µικροκοµµατικά οφέλη. Η προσπάθεια αυτή τους γύρισε µπούµερανγκ και όλοι κατάλαβαν ότι η σπίλωση για παράδειγµα του Παναγιώτη Πικραµµένου έγινε για επικοινωνιακούς και µόνο λόγους. Εκτιµώ λοιπόν ότι η υπόθεση Novartis ήταν το µεγαλύτερο φιάσκο προσπάθειας εξόντωσης αντιπάλου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Με κυβέρνηση Ν.∆. ο Κουφοντίνας θα µείνει στη φυλακή και πώς θα γίνει πρακτικά αυτό;

Ακούστε, κ. Παπαχλιµίντζο, δεν είµαι αρµόδια να απαντήσω στην ερώτηση αυτή. Αυτό που µπορώ να σας πω είναι ότι η ∆ικαιοσύνη θα λειτουργεί και θα αποφασίζει χωρίς παρεµβάσεις. Θέλω να σας θυµίσω ότι πριν από λίγους µήνες ο αρµόδιος εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε την παροχή άδειας στον Κουφοντίνα µε το σκεπτικό ότι είναι ύποπτος για τέλεση νέων αδικηµάτων και για το ότι µέχρι σήµερα δεν έχει δείξει καµία µεταµέλεια. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η τελευταία άδεια που πήρε ο καταδικασµένος σε 11 φορές ισόβια ∆ηµήτρης Κουφοντίνας και η βόλτα του στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου δολοφονήθηκαν ο Παύλος Μπακογιάννης, ο Θάνος Αξαρλιάν και ο Μιχάλης Βρανόπουλος, προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/6/2019