Δεν είναι μία ή δύο, αλλά 17 οι υποθέσεις που ζητούν απαντήσεις από την επόμενη Βουλή και οι απαντήσεις αυτές δεν θα έρθουν αν από τη Βουλή της 7ης Ιουλίου δεν προκύψει κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Όπως είναι γνωστό, το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών ενέχει και τον κίνδυνο της παραγραφής, διότι αν δεν προκύψει κυβέρνηση και η Βουλή συγκροτηθεί απλά για να διαλυθεί, τότε ενδέχεται να παραγραφούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων που αναμείχθηκαν.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν πρόσωπα της περιόδου 2015-2019 βασίζονται, στην πολιτική σταθερότητα της επόμενης Βουλής.

Όσο για το άρθρο 86 του Συντάγματος αναμένεται να αλλάξει με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Μάλιστα συγκέντρωσε ρεκόρ ψήφων στη Βουλή που διαλύθηκε πριν από λίγες μέρες και για να αλλάξει απαιτείται πλειοψηφία 151. Ωστόσο, η αλλαγή του έχει μη αναδρομική ισχύ. 

Πάντως, όπως επισημαίνουν Τα Νέα της Πέμπτης, «παράθυρο» στη συνταγματική νομοθεσία αποτελεί το νομολογικό προηγούμενο. Το 2012, με την παραπομπή του πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο θεωρήθηκε πως οι δύο μέρες συγκρότησης της Βουλής δεν αρκούσαν για να διερευνηθεί επαρκώς η υπόθεση, οπότε δεν υπήρξε παραγραφή. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν συγκροτηθεί η Βουλή ανάμεσα σε εκλογικές αναμετρήσεις -και πάλι δηλαδή ενδεχόμενα αδικήματα δεν παραγράφονται.

Οι 17 υποθέσεις

Η λίστα, σύμφωνα με Τα Νέα, που ζητούν απαντήσεις:

1. Η υπόθεση ΔΕΠΑ, η σύνδεση με τον Μανώλη Πετσίτη και οι παρεμβάσεις υπουργών στο χρέος 115 εκατ. ευρώ.
2. Η διαχείριση των κονδυλίων 1,6 δισ. ευρώ που προορίζονταν για το μεταναστευτικό.
3. Η κατάσταση της ΔΕΗ, η εξαγορά της ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζάεφ στα Σκόπια.
4. Τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία.
5. Η μη τιμολόγηση φαρμάκων κατά το α' εξάμηνο του 2015 και η ζημιά 166 εκατ. ευρώ.
6. Τα κονδύλια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
7. Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αντίτιμο 45 εκατ. ευρώ.
8. Η υπόθεση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου.
9. Οι καταγγελίες που έγιναν στο περίφημο υπουργικό: Ο -κατά Κοτζιά- ισχυρισμός του Πάνου Καμμένου για χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος.
10. Οι κατατμήσεις έργων και οι απευθίες αναθέσεις, όπως του Καλογρίτσα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος.
11. Οι διαγραφές δεκάδων εκατομμυρίων σε υποθέσεις λαθρεμπορίου.
12. Η απόκρυψη της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών το 2017 για τις τροποποιήσεις συμβάσεων και την παραλαβή του C4i.
13. Oι αποκαλύψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη για το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει τη δική του τηλεοπτική άδεια, αλλά και αυτή του Καλογρίτσα.
14. Οι συμβάσεις του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (επέκταση κατά 20 χρόνια χωρίς ανοικτό διεθνή διαγωνισμό).
15. Οι αποκαλύψεις για την καταστροφή στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.
16. Οι αποκαλύψεις του αντεισαγγελέα Αγγελή για την υπόθεση Novartis.
17. Τα «ρουσφέτια» και οι τροπολογίες στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής και η επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από ένα Υπουργικό Συμβούλιο που τελούσε υπό παραίτηση.