Σε συνέντευξή του στο Open και στην Ελλη Στάη, ο πρωθυπουργός ήταν καυστικός ερωτηθείς για την πρώτη δημόσια ομιλία Καραμανλή μετά από δέκα χρόνια.

Τσίπρας: «Ο Καραμανλής μίλησε 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής»

«Είχε ενδιαφέρον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 16 λεπτά άρα 1,5 λεπτό περίπου για κάθε χρόνο σιωπής» σημείωσε δηκτικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μετά από δέκα χρόνια σιωπής θα περίμενα κι εγώ να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Γιατί μπορεί ο ίδιος να μην ήταν πρωθυπουργός σε μνημόνιο, να είχε αυτό το δυσάρεστο «προνόμιο» αλλά ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοικτή την πόρτα στα μνημόνια. Αφησε την χώρα με 24 δισ. ευρώ πρωτογενές και έφυγε στη μέση, παραδίδοντας στον επόμενο, δεν κάθισε να δώσει τη μάχη» είπε.

Τσίπρας: «Ο Παπανδρέου δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε»

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική και κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας πως «ο επόμενος πρωθυπουργός μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έλεγε "λεφτά υπάρχουν" και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο σε έναν πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος και μετά ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς που έλεγε για «Ζάππεια»».

«Εγώ πέτυχα όπου απέτυχαν Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς»

Ερωτηθείς γιατί δεν ασκούσε κριτική ως κυβέρνηση στην διακυβέρνηση της περιόδου Κ. Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσα δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή και στο ντιμπέιτ είχαμε συγκρουστεί» για να προσθέσει: «Εγώ παρέλαβα το 2015 άδεια ταμεία. Ξέρετε τι ωραία θα ήταν κι εγώ να σκορπάω χρήματα και να αφήσω 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα, όπως ο κ. Καραμανλής;» είπε.

«Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλα τη χώρα από τα μνημόνια, παρά τις δυσκολίες και πέτυχα εκεί που οι άλλοι τρεις απέτυχαν» πρόσθεσε.

Τί απάντησε ο Τσίπρας για τον «Ρασπούτιν»
Ερωτηθείς για την καραμανλική «συνιστώσα» στη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά που κατονόμασε ως «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης, τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, είπε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει πώς και γιατί. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis» είπε ακόμη.

Επίθεση κατά Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στο Ασφαλιστικό προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. «Οταν οι επικουρικές συντάξεις και μάλιστα υποχρεωτικά όσοι ασφαλισμένοι δίνουν τις εισφορές τους προκειμένου τα λεφτά αυτά πηγαίνουν για να πληρώνονται οι συντάξεις θα υπάρξει μία τεράστια αδυναμία και ένα τεράστιο κενό» διερωτώμενος αν είναι δυνατόν να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο και να μη σχηματιστεί μαύρη τρύπα στο δημόσιο ταμείο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας και να αντιπαρατεθεί προγραμματικά με τον ίδιο αποφεύγοντας το ντιμπέιτ.