Η ώρα της κρίσης των πολιτών έφτασε. Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η γιορτή της Δημοκρατίας. Είναι η στιγμή που αποφασίζουμε με τον πιο αυθεντικό τρόπο για τη ζωή μας, το αύριο της χώρας, το μέλλον των παιδιών μας.

Η δύναμη όλων, βεβαίως, βρίσκεται στη συμμετοχή. Ποτέ η ιστορία δεν γράφτηκε από τους απόντες και τις απούσες. Για αυτό και έχει τεράστια σημασία να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη. Να μην επηρεαστούν από το κλίμα εφησυχασμού, τις καιρικές συνθήκες, την καλοκαιρινή ραστώνη ή τη βεβαιότητα που επικρατεί πως η μάχη έχει κριθεί. Δεν είναι κλισέ να επαναλάβω αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «η κάλπη είναι άδεια». Δεν πρέπει να χαθεί καμία ψήφος λόγω χαλαρότητας.

Το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι ούτε τεχνητό ούτε εκβιαστικό το δίλημμα της ακυβερνησίας που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και αυτό γιατί η κατάσταση της χώρας επιβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική παρουσία της ΝΔ. Καλώς ή κακώς, έτσι όπως διαμορφώνονται οι κομματικοί συσχετισμοί, δεν υπάρχουν δυνητικοί σύμμαχοι. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος, αλλά και δημοκρατική επιταγή, να μείνουν εκτός βουλής η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου. Εκτός όλων των άλλων, θα είναι ίσως το πιο ισχυρό δείγμα ότι μετά και τη διαφαινόμενη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφει στη χώρα η κανονικότητα.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς που στρατευόμαστε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να συμβάλλουμε στην επιστροφή της κανονικότητας της χώρας, με μια εθνικά υπεύθυνη κυβέρνηση. Σε όλα τα επίπεδα. Με μια κυβέρνηση που σε πρώτη φάση θα επαναφέρει αυτό που λέμε «κοινή λογική». Στο πεδίο των φόρων, της ασφάλειας, της παιδείας. Κυρίως με σεβασμό στους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ούτε την πυρίτιδα ούτε την Αμερική.

Είμαι πεπεισμένη πως οι πρώτες κινήσεις που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη, μας έχει προϊδεάσει για τα νομοσχέδια των πρώτων εκατό ημερών. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί έχει υπάρξει προετοιμασία για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς ούτε αυταπάτες θα έχουμε, ούτε θα χρειαστεί να βιώσουμε τη βίαιοι ωρίμανση, όπως έχουν πει κατά καιρούς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζουμε, πρώτος από όλους ο πρόεδρός μας, τις δυσκολίες αλλά και τις ανάγκες που έχει η κοινωνία. Από την άλλη, έχουμε και την εμπειρία και τη γνώση αλλά και τη διάθεση να κάνουμε αυτά που χρειάζονται για την Ελλάδα. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ισχυρή εντολή στον Κυριακό Μητσοτάκη. Αυτό περνά αποκλειστικά από τη μαζική προσέλευση όλων μας στην κάλπη την Κυριακή 7 Ιουλίου.

*Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β' Πειραιά