Μήνυμα στην Τουρκία να μην αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα προειδοποιεί πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και την επάρκεια και την ετοιμότητα για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα».

Ο κ. Αποστολάκης, διαμηνύει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από την πλευρά της Τουρκίας» και συνεχίζει:
«Είμαστε σαφέστατα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και της διευθέτησης των όποιων διαφορών, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας θέσεων ακολουθώντας μια συνεπή, συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη υψηλή στρατηγική και διαδραματίζοντας παράλληλα έναν εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων στην ασφάλεια της περιοχής ενδιαφέροντός μας. Θεωρώ δε, επιβεβλημένη ανάγκη να διαβεβαιώσω άπαντες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και την επάρκεια και την ετοιμότητα για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Επανέρχεται στη δήλωσή του ότι σε περίπτωση επεισοδίου στο Αιγαίο, η Ελλάδα θα είναι κατ αρχήν μόνη της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχουμε διαμηνύσει στους φίλους και συμμάχους μας είναι ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες, διότι σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια, εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν επιλογές, καθώς θα έχει δημιουργηθεί μια ιδιαζόντως δύσκολη κατάσταση. Αν, λοιπόν, οι σύμμαχοί μας θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν άμεσα. Σε αυτήν ακριβώς τη βοήθεια προσβλέπουμε, όπως επίσης και στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από τις ισχυρές συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, έχω καταστήσει σαφές ότι κατ’ αρχήν πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας και σας διαβεβαιώ ότι η απρόσκοπτη υλοποίηση και τα άριστα αποτελέσματα του συνολικού φάσματος των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μας αποδεικνύει ότι είμαστε σε θέση μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Απαντώντας για την πιθανή προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης υπογραμμίζει: «Είναι προφανές ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών έχει διαταραχθεί, και λόγω της μακράς περιόδου οικονομικής κρίσης που διήλθε η Ελλάδα. Είναι αυτονόητο πως δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες η Τουρκία. Το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η τουρκική πλευρά επικαλείται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα, αλλά στη περίπτωση που αυτοί τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η εμβέλεια τους καλύπτει και εμάς.

Το αεροσκάφος F-35 είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς. Πρόκειται για μια εξαιρετική πλατφόρμα που για να αντιμετωπισθεί χρειάζονται σύγχρονα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού και το καλύτερο αντιβληματικό σύστημα. Βέβαια, πρέπει και εμείς, σταδιακά, να περάσουμε στη νέα γενιά αεροσκαφών».