Σχέση αλληλοεκτίμησης έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που θα είναι όπως αποφασίστηκε χθες στις Βρυξέλλες η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. Η Γερμανίδα πολιτικός, μάλιστα, είχε μιλήσει με πολύ θερμά λόγια για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα πριν από τέσσερις μήνες.

 Στις αρχές Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχαν μιλήσει σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ε.Ε. - χτίζουμε το κοινό μας μέλλον».

 «Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή, κα Υπουργέ, που βρίσκεστε εδώ μαζί μας στην Αθήνα. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να επισημάνω στο κοινό μας ότι η κα Υπουργός είναι μια εξέχουσα Γερμανίδα πολιτικός και προΐσταται του Υπουργείου της, αν δεν απατώμαι, από το 2013, προωθώντας πολύ ενεργά την ιδέα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι έχει κατορθώσει να συνδυάσει μια τόσο επιτυχημένη πολιτική καριέρα με την ανατροφή επτά παιδιών», είχε πει μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τοποθετήθηκε στη συνέχεια αναλυτικά για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η κ. Φον ντερ Λάιεν κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη τονίζοντας ότι η ηγεσία του αποτελεί πρότυπο για το ΕΛΚ. Όπως τόνισε, συγκεκριμένα: “Εμείς στο ΕΛΚ καλούμαστε για μια ακόμη φορά να δείξουμε τολμηρή ηγεσία και αποφασιστικότητα. Όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, ιδίως ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήθελα να συγχαρώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Επέδειξε ρεαλιστική και τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα  με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικογένεια του ΕΛΚ. Είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη”.

 Η Γερμανίδα υπουργός, που σε λίγους μήνες θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε τονίσει επίσης, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Ξέρω ότι θα διαμορφώσετε το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός Πρωθυπουργός”.