Σε υψηλούς και προκλητικούς τόνους εξακολουθεί να κινείται η Άγκυρα σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Αιγαίο.

Οι δηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και σήμερα ήταν η σειρά του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια σε 'απειλές' στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης στρατιωτικής ακαδημίας στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε ότι «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το αξιόλογο έθνος μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στις απειλές και τους κινδύνους που εκτοξεύονται κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας.»

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή στα νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για ασκήσεις ανήμερα την Κυριακή των εκλογών.

Συγκεκριμένα με την Navtex 0763/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύει για τις 7 Ιουλίου, την εν λόγω περιοχή για άσκηση με την χρήση όπλων από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Το ίδiο είχε πράξει η Αγκυρα την ημέρα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, στις 26 Μαίου, σε συνέχεια της πρακτικής της να δεσμεύει καθημερινά περιοχές στον εν λόγω χώρο, ο οποίος είναι στρατηγικής σημασίας για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.

Η Αγκυρα επιμένει ότι το Καστελόριζο, ως νησί, έχει περιορισμένη επήρεια στην χάραξη της ΑΟΖ και ως εκ τούτου η ίδια δικαιούται μεγαλύτερη ΑΟΖ, η οποία διακόπτει τη γεωγραφική συνεχεια μεταξύ ων ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.