Έναν «χάρτη» με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έχει έτοιμο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο όμως θα υλοποιήσει απρόσκοπτα αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και μέχρι τον Δεκέμβριο, μόνο αν διαθέτει η Κεντροδεξιά παράταξη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος στις τελευταίες συνεντεύξεις του, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, το πρώτο νομοσχέδιο που θα προωθήσει ως πρωθυπουργός θα αφορά την οργάνωση του κράτους και θα έχει μια σειρά από διατάξεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες και άμεσες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και η κατάργηση του ασύλου.

Σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, που εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα, όπως έχουν επισημάνει και πολλοί εισαγγελείς, με αθρόες αποφυλακίσεις και με μια εξαιρετικά χαλαρή ποινική αντιμετώπιση κακοποιών στοιχείων. Στο ίδιο νομοσχέδιο, όμως θα συμπεριλαμβάνει και σημειακές ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν στην κυβερνησιμότητα των δήμων, έτσι ώστε δήμαρχοι οι οποίοι εκλέχτηκαν, αλλά έχουν ισχνές μειοψηφίες στο δημοτικό τους συμβούλιο, «να διευκολυνθούν να πάρουν αποφάσεις για να μπορέσουν οι δήμοι να κυβερνηθούν», όπως έχει αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος επιφυλάσσει και μία... έκπληξη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στον κάθε υπουργό ξεχωριστά, καθώς αυτοί θα παραλάβουν από έναν φάκελο με νομοθετήματα τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας, αλλά και ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα του νομοθετικού έργο σε ορίζοντα εξαμήνου. Στόχος μέχρι το Δεκέμβριο, να έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να δρομολογηθούν οι μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα νομοθετηθούν στο πλαίσιο της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα εισαχθεί άμεσα μετά το πρώτο νομοσχέδιο για την οργάνωση της κυβέρνησης και του προϋπολογισμού, που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο.

«Η μεγαλύτερη καινοτομία της επόμενης κυβέρνησης είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή πολιτική και την εφαρμογή της», έχει αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας την κατάργηση του παλιού υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την αντικατάστασή του από ένα νέο ισχυρό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο πια για συμβολικούς λόγους θα είναι ονομάζεται υπουργείο Επικρατείας και το οποίο θα συνδέεται με το γραφείο του πρωθυπουργού. Καινοτομία τη νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αναμένεται να προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι οι ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα αρκετών εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. «Θα υπάρχουν σίγουρα αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες. Ελπίζω και κάποιοι εκτός Ελλάδος οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την καριέρα τους -είναι πολύ σημαντικό αυτό- και θα έρθουν να υπηρετήσουν μια εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Όχι την κυβέρνηση, την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.