«Σήμερα κλείνει για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος κύκλος. Θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη» είπε, χθες το βράδυ, παραδεχόμενος την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτό, ο τέως πρωθυπουργός προανήγγειλε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα κινείται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απόφαση του κ. Τσίπρα είναι ότι σε μία προσπάθεια να αποφύγει εσωκομματικές συγκρούσεις για τα αίτια της ήττας, θα προχωρήσει άμεσα σε ριζικές αλλαγές στο κόμμα του. Για παράδειγμα, δημοσιογράφοι που είναι στο στενό περιβάλλον του, όπως η κυρία Ακριβοπούλου σε άρθρο γραμμής την περασμένη Κυριακή (Νέα Σελίδα 30-6-19) σχολίαζε μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός, μετά το σοκ των 9,3 μονάδων στις ευρωεκλογές, έχει πλήρη επίγνωση των αιτιών της ήττας, αλλά και των λαθών ή των παραλείψεων που αφορούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, εκ των οποίων κάποια ανήκουν ακόμη και στο στενό του περιβάλλον…»

Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται να προκηρύξει συνέδριο προκειμένου να ζητήσει έγκριση για να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτική οικογένεια και να μετακομίσει από την ευρωπαϊκή αριστερά στους σοσιαλιστές.

Παραλλήλως, θα επιδιώξει να εντάξει και σε οργανωτικό επίπεδο τα στελέχη εκείνα που έχουν πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και δεν προέρχονται από την Αριστερά.

Σημειώνεται ότι χθες κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Θεοδώρα Τζάκρη, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και από τους ΑΝΕΛ οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι αποτελούν πλέον μαζί με την Ευρωβουλευτή Ελ. Κουντουρά την «δεξιά συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Τσίπρας με σταδιακό τρόπο θα προσπαθήσει να βγάλει πλήρως από το κάδρο ιστορικά στελέχη του κόμματος που θεωρεί ότι κουβαλούν στις πλάτες τους τα βαρίδια του παρελθόντος αλλά και ιδεολογικά συμπλέγματα.

Με γνώμονα τα προαναφερθέντα, ο τέως πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μετασχηματίσει πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποχωριστεί τη ριζοσπαστική αριστερά και να ενστερνιστεί τη σοσιαλδημοκρατία, καταλαμβάνοντας το ρόλο που έπαιζε στη μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ.