mitsotakis8juliee
Πολιτική

Οι πρώτες κινήσεις του Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού

Τα νομοσχέδια, οι αποφάσεις, οι προτεραιότητες

Η οργάνωση του κεντρικού κράτους, η μείωση φορολογικών συντελεστών και η δημιουργία ενός πιο απλού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι τα ζητήματα που θέλει να έχει «κλείσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής του. Δεν είναι, όμως, τα μόνα. Με μια σειρά νομοσχεδίων και άλλων νομοθετικών και μη παρεμβάσεων (για παράδειγμα το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών έργων όπως το Ελληνικό), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει να δώσει το στίγμα των προθέσεών του και να σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή σε μια σειρά από τομείς.

Ο στόχος είναι διπλός: Να δείξει στο λαό ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ρήξεις και τομές που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά και συνεπώς να τον έχει «σύμμαχο» στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια, αλλά και να στείλει μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους επιχειρηματίες ότι η χώρα είναι έτοιμη για μικρές και μεγάλες επενδύσεις.

Η σταδιακή επαναφορά της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls θα δείξει ότι η ελληνική οικονομία επανακάμπτει. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, μικρότερο του 2%, που θα αποδείξει ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα δείχνει εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, όσο πιο χαμηλό είναι το κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, τόσο θα χαμηλώνει το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και άρα θα ενισχύεται η ρευστότητά τους. Με αυτή την πορεία μέσα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει μείωση του δεσμευτικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Πέρα από το μέτωπο της οικονομίας, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι στις βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύ γρήγορα θα μπουν προς ψήφιση στη Βουλή «διορθώσεις» στον Ποινικό Κώδικα, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησής του. Θα συσταθεί ξανά η ομάδα «Δέλτα» και θα ενισχυθεί η ομάδα «Δίας». Το κόστος για καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα έχει υπολογιστεί στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η προμήθεια 1.000 νέων περιπολικών θα γίνει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο προβλέπει 1.500 νέους αστυνομικούς στο δρόμο, περιπολίες σε 24ωρη βάση στις γειτονιές, κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, δημιουργία σε πρώτη φάση τουλάχιστον μιας φυλακής τύπου Γ υψίστης ασφαλείας, αλλά και μια συμβολική «νίκη» του κράτους στα Εξάρχεια.

Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, σχεδιάζει την καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα (θα ισχύσει από 1/1/2020) και την αύξηση του ορίου του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η στήριξη των οικογενειών θα συνεχιστεί με την πολιτική «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού». Πως θα γίνει αυτό; Με μηνιαίο κουπόνι ύψους 180 ευρώ για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Στον κρίσιμο τομέα της υγείας, η ΝΔ ως κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, ραντεβού εντός 24ώρου για τους χρονίως πάσχοντες, κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών, δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού, αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, και ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευμένους νοσηλευτές.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός από την κατάργηση του ασύλου που θα νομοθετηθεί αμέσως, θα θεσμοθετηθεί στη συνέχεια ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και μεγαλύτερη αυτονομία, με σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και με δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.