Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί αναχώρησε από το σπίτι του ο πρόεδρος της ΝΔ και νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με προορισμό τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, όπου γίνεται σύσκεψη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ευδιάθετος και είχε ξυπνήσει από πολύ νωρίς το πρωί. «Δουλειά νωρίς-νωρίς» ήταν το πρώτο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνοντας στα γραφεία.

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη 1 μετά το μεσημέρι.

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ στη Βουλή. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι και η μοναδική φορά που το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάσει στη Βουλή, καθώς όλα τα επόμενα θα πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» για τα υπουργεία

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα έκπληξη ενώ ο Στέλιος Πέτσας , διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ ίσως να βρθεί στο υπουργείο ως αναπληρωτής.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Νίκου Δένδια και για το υπουργείο Άμυνας ο Βασίλης Κικίλιας.

Στο υπουργείο Παιδείας, όπως όλα δείχνουν θα βρεθεί η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ν.Παναγιωτόπουλος και όχι ο κ. Γεραπετρίτης που ακουγόταν αρχικά καθώς θα αξιοποιηθεί σε άλλη νευραλγική θέση.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θα είναι μεγάλη έκπληξη αν γίνει.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης παίζει δυνατά το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη και για το Τουρισμού αυτό της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου οι πληροφορίες θέλουν τον Στέλιο Πέτσα.

Στο υπουργείο Εργασίας ίσως βρεθεί ο Γιάννης Βρούτσης που γνωρίζει καλά τον συγκεκριμένο τομέα ενώ για το Υγείας ακούγεται ο Κώστας Τσιάρας και για το Ναυτιλίας «κυκλοφορούν» τα ονόματα των Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Πλακιωτάκη.

Για τη θέση του Γραφείου του πρωθυπουργού το όνομα που ακούγεται είναι του Γρηγόρη Δημητιριάδη, ενώ γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης φέρεται να προορίζεται ο Άκης Σκέρτσος.

Για την προεδρία της Βουλής

Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου για τον καθιερωμένο αγιασμό, την ορκωμοσία και την εκλογή του προεδρείου.

Για τη θέση του προέδρου ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα.