Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίζεται από µία πρωτοτυπία, που το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχει «ζήσει» διαχρονικά. Πρόκειται για την παρουσία πέντε πρώην πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα, του Αντώνη Σαµαρά, του Παναγιώτη Πικραµµένου, του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραµανλή.

Ολοι τους πολιτεύτηκαν σε αυτές τις εκλογές χωρίς να διεκδικούν σταυρό, όπως προβλέπεται εξάλλου για όσους έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

Η ανάλυση της εξέλιξης αυτής δεν περιορίζεται µόνο στο γεγονός ότι αποτελεί ιστορικά µία διαχρονική πρωτοτυπία. Εκτιµάται ότι η παρουσία πέντε πρώην πρωθυπουργών στο εθνικό Κοινοβούλιο, οι οποίοι εκ των πραγµάτων θα παρεµβαίνουν στον δηµόσιο διάλογο, θα συµβάλει στην αναβάθµιση του επιπέδου του ελληνικού Κοινοβουλίου, της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και του πολιτικού προσωπικού εν γένει, κάτι που θα έρθει να συµπληρώσει την προσπάθεια που έχει δεσµευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα ξεκινήσει µε συγκεκριµένες κινήσεις ως πρωθυπουργός για αναβάθµιση του Κοινοβουλίου.

Αρκεί, βέβαια, ο κ. Τσίπρας να συµπεριφέρεται θεσµικά και να µην παρασύρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολιτευτικές τακτικές άλλων εποχών, εντάσεων και «έξαλλων» καταστάσεων.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση οι εκτιµήσεις αναφέρουν ότι ο απερχόµενος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει µετά τις εκλογές να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τέτοιες πρακτικές θα τον αποµακρύνουν από τον συγκεκριµένο στόχο του.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον µετά και την πρωτοβουλία του κ. Καραµανλή να «σπάσει» τη σιωπή των 10 χρόνων, πραγµατοποιώντας πρόσφατα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οµιλία στη Θεσσαλονίκη.

«Φανταστείτε εκτός από τη σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα, να έχουµε στη Βουλή και τη σύγκρουση Καραµανλή-Παπανδρέου», αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, τονίζοντας το ενδιαφέρον της επόµενης κοινοβουλευτικής περιόδου ξηµέρωσε.

Η λίστα με τους πέντε πρώην πρωθυπουργούς

Αλέξης Τσίπρας: Πρωθυπουργός 21 Σεπτεμβρίου 2015 – 7 Ιουλίου 2019
Αντώνης Σαμαράς: Πρωθυπουργός 20 Ιουνίου 2012 – 26 Ιανουαρίου 2015
Παναγιώτης Πικραμμένος: Πρωθυπουργός 16 Μαΐου 2012 – 20 Ιουνίου 2012
Γιώργος Παπανδρέου: Πρωθυπουργός 6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011
Κώστας Καραμανλής: Πρωθυπουργός 10 Μαρτίου 2004 – 6 Οκτωβρίου 2009.