Στην πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αναφέρεται αρθρογράφος των New York Times, Ρότζερ Κόεν.

«Αν ψάχνετε για την αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, πάρτε την Ελλάδα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Έχοντας χάσει το ένα τέταρτο του εισοδήματός της σε μια καταστροφική ύφεση, τώρα γυρίζει σελίδα» αναφέρει.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι υπήρξε η πρώτη χώρα που υπέκυψε στον λαϊκισμό, αλλά και η πρώτη που απαλλάχθηκε από αυτόν. Προφανώς αναφέρεται στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 και την ήττα στις εκλογές που έγιναν πριν από δύο 24ωρα.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα αντιπολιτεύεται σφόδρα τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο αρθρογράφος σπεύσει να επισημάνει, αλλά και να θαυμάσει την αντοχή των Ελλήνων στις κακουχίες των τελευταίων ετών, θέλοντας να τονίσει ότι οι αναφορές ότι η ίδια η Δημοκρατία θα έμπαινε σε κίνδυνο, ήταν απλά υπερβολικές.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη γράφει ότι «μέσα από μια καμπάνια στην οποία υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει την αποτελεσματικότητα στο δήμοσιο τομέα, ο Μητσοτάκης έπεισε τους Έλληνες ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να μετατρέψει την λάμψη της ανάκαμψης σε βιώσιμη ανάπτυξη. Με την αυτοδυναμία στη Βουλή έχει τα μέσα για να προχωρήσει γρήγορα με το πρόγραμμά του».

Πάντως, ο Ρότζερ Κόεν ξεκαθαρίζει ότι το έργο της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι καθόλου εύκολο. δεδομένου ότι η χώρα παραμένει υπό τον έλεγχο των πιστωτών της και είναι υποχρεωμένη να παράγει υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα.
nyt-600x476
Οι Times της Νέας Υόρκης έχουν δημοσιεύσει αρκετά άρθρα και αφιερώματα τις τελευταίες ημέρες για τις εκλογές στην Ελλάδα, τη νέα κυβέρνηση, αλλά και τα όσα άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Κοινή συνισταμένη των περισσότερων θεμάτων: Οι πολίτες εξοργίστηκαν από τις προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα που δεν τηρήθηκαν, γονάτισαν από την υψηλή φορολογία, αλλά και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις όπως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι.