Όταν το 2009 ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές του 2012 αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τρία χρόνια αργότερα πρωθυπουργός, εγκαινίασε την δεκαετία ακμής για το κόμμα του, μια δεκαετία που η λέξη «ήττα» ήταν άγνωστη για τον τέως πρωθυπουργό.
Δέκα χρόνια και έξι εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα ο «άχαστος» Τσίπρας, ήρθε αντιμέτωπος για πρώτη φορά με δυο απανωτές ήττες, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.


Το ζήτημα για τον τέως πρωθυπουργό και το περιβάλλον του δεν είναι η ήττα αυτή καθ’ αυτή, αλλά η διαχείρισή της.
Το βράδυ της 7ης Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και την σταδιακή «μετακόμισή» του στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, γεγονός που δεν ήχησε καλά στα αυτιά των εκπροσώπων της ριζοσπαστικής αριστεράς, στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αύριο Τετάρτη, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία στην Κουμουνδούρου λίγες ημέρες μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές 2019.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστήσει σαφές ότι είναι οπαδός του ανοίγματος προς το κέντρο και της σταδιακής κατάληψης του ρόλου που έπαιζε στη μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ.


Ωστόσο στις πρόσφατες εκλογές οι υποστηρικτές της λογικής Τσίπρα, που αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή του τέως πρωθυπουργού, αποδοκιμάστηκαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ενώ οι εκπρόσωποι της ριζοσπαστικής αριστεράς επικράτησαν άνετα, εξασφαλίζοντας εύκολα την επανεκλογή τους στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και θα επιμείνουν στην αναλλοίωτη αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.


Συν τοις άλλοις, κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Θεοδώρα Τζάκρη, και από τους ΑΝΕΛ οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι αποτελούν πλέον μαζί με την Ευρωβουλευτή Ελ. Κουντουρά την «δεξιά συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Αλέξης Τσίπρας, από την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος θα επιδιώξει να επιβληθεί στα διαφωνούντα ιστορικά στελέχη και να ανοίξει τον δρόμο για τον «μεταχαρακτηρισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, με όποιο πολιτικό κόστος.