Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε το θέμα της παραίτησης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες πρωινές ώρες αποτελεί παρελθόν για το Σώμα. Εντός της ημέρας αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υπό τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην οποία δεν εκλήθησαν ο κ. Ανδρικόπουλος αλλά ούτε και ο Υπαρχηγός κ, Μιχαήλ Καραμαλάκης o oποίος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αντικαταστήσει τον κ. Ανδρικόπουλο μέχρι να γίνει η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

Το μήνυμα του υπουργού ήταν σαφές. Θα υλοποιήσει την νέα αντεγκληματική πολιτική που αναμένεται να ανακοινώσει στις 22 Ιουλίου με ανθρώπους που θεωρεί πως μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβανόταν ο κ. Ανδρικόπουλος.

Αρχικά το απόγευμα της Τρίτης ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ δεν είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργού να υποβάλει την παραίτηση του. Μάλιστα η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «λίγες ώρες μετά από 'αντικειμενική' αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της Ελληνική Αστυνομία. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος..Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς.»

Ωστόσο αργά το βράδυ φαίνεται πως ο κ. Ανδρικόπουλος και μετά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί αποφάσισε να «διευκολύνει» τον υπουργό και να υποβάλει την παραίτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο χθες το απόγευμα δεν συμμετείχαν ο κ. Ανδρικόπουλος και ο υπαρχηγός Μιχαήλ Καραμαλάκης, καθώς και οι υπόλοιποι αντιστράτηγοι. Αντιθέτως εκλήθησαν οι «Κλαδάρχες» της ΕΛΑΣ, που είναι αξιωματικοί στο βαθμό του Υποστράτηγου καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Η περίπτωση του κ. Ανδρικόπουλου είχε προκαλέσει σάλο, καθώς σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τους περασμένους μήνες, εμφανιζόταν σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή, συχνά να συνομιλεί με τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, φορώντας, πάντα, πολιτικά ρούχα.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση του κ. Ανδρικόπουλου ενδέχεται να επισείει σοβαρές κυρώσεις καθώς σύμφωνα με το ΠΔ 120/2008 «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων, ή πολιτικών προσώπων επισείει την ποινή της αργίας με απόλυση. Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛΑΣ είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης».

Ιδιαίτερη εντύπωση είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες που φανέρωναν ότι ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος παρέστη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος -εν όψει Ευρωεκλογών.

Στα ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν εικονιζόταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ να κατεβαίνει αρχικά μαζί με μια ομάδα υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απο την Βουλή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καθώς και να συμμετέχει σε πηγαδάκι μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Ύστερα από τον σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες, στο ζήτημα τοποθετήθηκε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Η παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης» ανέφερε, αρχικά, το αρχηγείο.

Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν επίσης ότι «την ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος».

Λίγες ώρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δημοσιεύτηκαν νέα ντοκουμέντα που φανέρωναν τον… θαυμασμό του Αριστείδη Ανδρικόπουλου για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είχε μεταβεί στην Ξάνθη τη συγκεκριμένη ημέρα με σκοπό να επιθεωρήσει τα σύνορα μαζί με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Πέρα από την Ξάνθη και το Σύνταγμα, ωστόσο, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος φαίνεται πως έδωσε το «παρών» και στην προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Αγρίνιο.