Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε την Τρίτη 9 Ιουλίου καθήκοντα νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη και έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης είχε μια σύσκεψη με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά και την σφοδρή κριτική που δέχθηκαν για την περσινή τραγωδία στο Μάτι, και έκανες «ενέσεις» τόνωσης του ηθικού τους λέγοντας πως πρέπει να συνεχίσουν απερίσπαστοι το σημαντικό έργο τους καθώς η αντιπυρική περίοδος είναι σε εξέλιξη.

Επιπλέον εν αντιθέσει με τα όσα συνέβησαν στους κόλπους της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Κων. Ματθαιόπουλος φαίνεται πως θα παραμείνει στη θέση του καθώς θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου η όποια αλλαγή στην ηγεσία της Πυροσβεστικής μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου.

Aν και δεν αποκλείεται στη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ που αναμένεται μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση να υπάρξουν αποφάσεις για αντικατάσταση του κ. Ματθαιοπούλου.

Την Τρίτη κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε αναφερόμενος στο Μάτι: Υπάρχουν πράγματα κυρίες και κύριοι που μας πληγώνουν, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πολλές φορές μας στοιχειώνουν. «Ένα μεγάλο πράγμα που μας πληγώνει είναι το Μάτι, το θέμα της διαχείρισης των κρίσεων. Το Μάτι μας πληγώνει γιατί έχει πληγώσει 100 ανθρώπους, τις οικογένειες 100 ανθρώπων που χάθηκαν. Έχει πληγώσει πολλαπλώς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκεί τις ζημιές, έχει πληγώσει το δικό μας το αίσθημα, όλων ημών, των Ελλήνων αλλά και των ξένων ανθρώπων, που είδαν ένα περιστατικό, το οποίο θα υποσχεθούμε όλοι εδώ ότι δεν θα ξανά συμβεί ποτέ. Ποτέ ξανά πια Μάτι και ποτέ ξανά Μάτι σημαίνει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και η πρώτη προϋπόθεση είναι ποτέ, ποτέ εφησυχασμός. Πάντα επαγρύπνηση. Και επαγρύπνηση σημαίνει αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος, σημαίνει ότι είμαστε οργανωμένοι όλοι μας στο να υπηρετούμε το καθήκον μας, όχι μόνο την ώρα της πυρκαγιάς αλλά κυρίως στην προετοιμασία, πριν από την κρίση και πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε να διαχειριζόμαστε κάθε φορά σοβαρά, υπεύθυνα, σαν ηγέτες την κρίση.»