Η εκλογική νίκη δεν έχει πολλές προεκτάσεις, κανείς ποτέ δεν αναζητά τα αίτια της νίκης άλλωστε. Δεν συμβαίνει το ίδιο με μια εκλογική ήττα, καθώς μετά από αυτή έρχεται το γνωστό blame game, υπάρχουν βέβαια και γλυκιές εποικοδομητικές ήττες, οι οποίες προσφέρονται για ανασυγκρότηση δυνάμεων και επαναπροσδιορισμό. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές δεν είναι μια από αυτές.

Όπως φάνηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη εκλογοαπολογιστική, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη ημέρα στον κόμμα της Κουμουνδούρου και για μαχητική αντιπολίτευση και άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο, μια πάγια θέση του τέως πρωθυπουργού που δεν ηχεί καλά στα αυτιά μεγάλης μερίδας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν την ριζοσπαστική αριστερά στο εσωτερικό του κόμματος.

Αποφασίστηκε επίσης η σύγκληση του οργάνου της ΚΕ για το ερχόμενο Σάββατο, καθώς και η διεξαγωγή συνεδρίου στα τέλη της χρονιάς. Στο στόχαστρο του κόμματος της αντιπολίτευσης θα βρεθούν οι επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον απελθόντα πρωθυπουργό.
Ήδη από το βράδυ της Κυριακής έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια για τα νέα πρόσωπα που κινήθηκαν πέριξ του προεδρικού περιβάλλοντος και συνέβαλαν σημαντικά στη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα των στελεχών της Κουμουνδούρου οι «σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα δεν μετέφεραν ορθά τον παλμό της κοινωνίας στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα το κόμμα να οδηγηθεί σε εκλογική πανωλεθρία. Μάλιστα ισχυρές «φωνές» στην Κουμουνδούρου απαιτούν την καρατόμησή τους, ώστε να μην έχουν ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.