Ένα κράμα πολιτικού και τεχνοκράτη είναι ο Γιώργος Ζαββός, ο οποίος έπειτα από θητεία τριών δεκαετιών στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., αλλά και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναλαμβάνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθήκοντα υφυπουργού, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φυσικά, η γνωριμία του με τον πρωθυπουργό είναι πολυετής, αφού ο άλλοτε καθηγητής του πανεπιστημίου της βελγικής πρωτεύουσας και του Queen Mary έδωσε το πρώτο του ισχυρό στίγμα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό το 1990 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν έγινε μέλος της «γαλάζιας» ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ από το 1991 έως το 1993 τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου.

Το μεγάλο στοίχημα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα θα επιβλέπει ως αρμόδιος υφυπουργός ο «μετρ» σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου Γιάννης Τσακίρης. Διπλωματούχος μηχανικός μεταλλείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στο πεδίο των αναπτυσσόμενων αγορών. Στη συνέχεια, ήταν επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, καθώς και επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Προγραμμάτων.

Σε παράλληλη διαδρομή με τον Γιάννη Τσακίρη θα βρίσκεται ο υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε κορυφαία brand names, όπως η Εμπορική Τράπεζα, η Interbank, η Δέλτα, ο Ομιλος Βασιλάκη, ο AΝΤ1, o Ομιλος Βιοχάλκο, η Vivartia και o Ομιλος Chipita.

Για την κοινωνία

Πρώτη και καλύτερη σε αυτή τη λίστα φιγουράρει η υφυπουργός για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην Πειραιώς και πολύ γρήγορα συμπεριελήφθη στο κάδρο των τακτικών συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σπούδασε Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μάλιστα είναι επισκέπτρια λέκτορας στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο. Επίσης έχει διδάξει Οικονομική́ Πολιτική́ στο Government School του UCL. Σε ηλικία μόλις 26 ετών εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ και το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη. Αφού παρείχε τις υπηρεσίες της σε κυβερνήσεις όπως του Ιράν και της Βραζιλίας, πλέον θα δώσει τα φώτα της εντός συνόρων.

Τη θέση του υφυπουργού Υγείας κατέλαβε ο άλλοτε γενικός γραμματέας του ομώνυμου υπουργείου, επί εποχής Μάκη Βορίδη, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος για τον ευαίσθητο αυτόν τομέα. Σπούδασε Πολιτική και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο Μπέρμιγχαμ και Μαθηματικά στα Γιάννενα, ενώ εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ από το 1999 έως το 2004. Διετέλεσε μάλιστα αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΕΟΦ.

Οι «πράσινοι»

Μεταγραφή από την Ευρώπη είναι και ο Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Μάλιστα, το βιογραφικό του μαρτυρά πως το πεδίο δράσης του στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ευρύ, καθώς, μεταξύ άλλων, διετέλεσε οικονομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Στο παρελθόν υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ και έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών.

Ο διοικητικός 

Γνωστός και ως ο... στατιστικολόγος της Πειραιώς, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέλαβε αρμόδιος υφυπουργός για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών. Πολύ κοντά στο σύστημα Μητσοτάκη και ιδιαίτερα στο Νο 2 του Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη, βρέθηκε το 2010 ως ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχε κομβικό ρόλο στη δημιουργία του «Καλλικράτη» και του νέου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι κομπιουτεράδες 

Προερχόμενος από το... «βενιζελικό» ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρέθηκε στον πολύ στενό κύκλο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη εκτίμηση στις ικανότητές του. Ο 36χρονος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ισχυρό στίγμα ως διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις, ενώ είναι απόφοιτος του Harvard Kennedy School, του ΜΙΤ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υφυπουργός του Κυρ. Πιερρακάκη για την Ψηφιακή Στρατηγική είναι ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Μηχανολόγος μηχανικός, απόφοιτος του Imperial College-University του Λονδίνου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Stanford University, ήταν μέχρι πρόσφατα περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

Οι συντονιστές 

Ο κεντροαριστερών καταβολών (επί Γ. Παπανδρέου είχε αναλάβει σημαντικές θέσεις στο εξωτερικό) καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν επικεφαλής του άτυπου Συμβουλίου... Σοφών της Πειραιώς, που όλα αυτά τα χρόνια είχε αναλάβει την εκπόνηση βασικών προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. Σχεδόν καθημερινός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, πήρε το χρίσμα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και πλέον θα βρίσκεται στον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης ως υπουργός Επικρατείας.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος είναι εκείνος που επί της ουσίας θα αναλάβει την προώθηση του νέου μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο φιλοδοξεί να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κύριο χαρακτηριστικό τη συντονιστική διαδικασία των ενεργειών και των πρωτοβουλιών των υπουργών και των υφυπουργών. Ηταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και νωρίτερα διευθυντής του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η φωνή της κυβέρνησης

Αν και ήταν μεταξύ των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και διευθυντής του γραφείου του στην Πειραιώς, η επιλογή του... βαρέος τεχνοκράτη Στέλιου Πέτσα για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θεωρήθηκε δικαίως μη αναμενόμενη. Είναι άριστος γνώστης των οικονομικών, αφού ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ Α.Ε. και της Cosmote Α.Ε., μέλος του προεδρείου της EDRC του ΟΟΣΑ, προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και οικονομικός σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Ο πρύτανης 

Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης θα έχει κεντρικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο παρελθόν εργάστηκε στις ΗΠΑ, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Stanford, και υποστήριξε την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/7/2019