Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι μία από τις «καυτές πατάτες» που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί του στη νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κατάσταση σε πολλά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι τραγική.

Σημειώνεται ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες και του 2018 και του 2017.

Συγκεκριμένα, πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα του «Ελεύθερου Τύπου», συνολικά 3.122 άτομα όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν περάσει 2.439 και το 2017 είχαν περάσει 2.012.

Αύξηση καταγράφεται και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία τις πρώτες επτά ημέρες του τρέχοντος μήνα να ανέρχεται σε 981 ανθρώπους όταν τις πρώτες επτά ημέρες του Ιουλίου του 2018 ο αριθμός τους ήταν 571.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αγγίζει τους 80.000 με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν για άλλη μια φορά τα πέντε νησιά-υποδοχείς στο ανατολικό Αιγαίο καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά, έχοντας περάσει από την Τουρκία, είναι διπλάσιος από αυτόν των πραγματικών θέσεων στα κέντρα φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στα χαρτιά φαίνεται να έχει μείνει το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 79 επιστροφές. Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 332, το 2017 επιστράφηκαν 683 μετανάστες και το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις επαφές με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών υπεύθυνου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, πραγματοποιώντας αυτοψία στον χώρο όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Μόρια ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διαδικασία ελέγχου των νεοεισερχομένων στη χώρα με αφορμή την καταγραφή 40 ατόμων στην πλειοψηφία τους Αφγανών που είχαν φτάσει στο ΚΥΤ εκείνη την ώρα, ενώ περιόδευσε σε δομές διαμονής ανηλίκων και γυναικών καθώς και στον ελαιώνα στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού.

Επίσης με τη συμμετοχή και εκπροσώπων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ΚΥΤ συζήτησε με το Διοικητή του ΚΥΤ Γιάννη Μπαλμπακάκη. Ας σημειωθεί ότι σήμερα στο ΚΥΤ διαμένουν πάνω από 6.000 αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες του κόσμου. Στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ ο κ. Χρυσοχοίδης ενημερώθηκε για τη λειτουργία της ανοικτής αυτής δομής που φιλοξενεί περί τους 1.200 αιτούντες άσυλο.

Στη διάρκεια, δε, της σύσκεψης που ακολούθησε ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα μετεγκατάαστασης των άνω από 300 ανήλικων ασυνόδευτων που διαμένουν στη Μόρια.